Dvojitá slepice

Dvojitá slepice
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
120 minut

Počet porcí

4-6

Ingredience

    • 1 ks slepice (1200 g)
    • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    • celý pepř
    • bobkový list
    • sůl
    • 100 g slaniny
    • 50 g másla
    • 250 g cibule
    • mletá paprika
    • 200 ml zakysané smetany
    • 50 g hladké mouky
    příloha
     
    máslové noky, brambory, rýže, těstoviny
    Dvojitá slepice
    Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav, takové krkolomné kousky v kuchyni zkoušet nemusíte. Tuto specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na plotně.Regionální specialita východních Čech.
     

postup

  • Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme. Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou, v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny. Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.