Nejoblíbenější luštěnina naší domoviny se dá připravit mnoha způsoby. Nejvíce oblíbenou a frekventovanou v českých kuchyních je právě čočka nakyselo. Nejvíce s podává se sázeným nebo ztraceným vejcem, v některých krajích s uzeným masem nebo s klobásou, či opečeným párkem.
postup
1. Hnědou čočku probereme a namočíme na nejméně 2 hodiny do studené vody.
2. Po dvou hodinách čočku slijeme a namočíme do nové studené vody tak, aby byla zcela ponořená. Dáme vařit na střední až mírný stupeň. Přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Případně postupujeme podle návodu na obalu luštěniny.
3. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji na sádle dozlatova. Poté k cibuli přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu.
4. Přibližně po 10 minutách přidáme k vývaru uvařenou čočku. Dále dochutíme octem, solí a pepřem.
5. Na pánev, nejlépe lívancovou s důlky, dáme sádlo nebo olej a vyklepneme vejce, které vyndáme, až je bílek tuhý.
6. Na talíř rozprostřeme čočku, trochu ji omastíme a položíme na ní sázené vejce.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kyselou okurkou