Čočka na kyselo

Čočka na kyselo
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut

Počet porcí

5

Ingredience

  • 500 g hnědé čočky

    150 g cibule

    150 g sádla nebo oleje

     100 g lžíce hladké mouky

    200 ml vývaru

    ocet

    sůl

    mletý pepř

    5 vajec

    Nejoblíbenější luštěnina naší domoviny se dá připravit mnoha způsoby. Nejvíce oblíbenou a frekventovanou v českých kuchyních je právě čočka nakyselo. Nejvíce s podává se sázeným nebo ztraceným vejcem, v některých krajích s uzeným masem nebo s klobásou, či opečeným párkem.

postup

  • 1. Hnědou čočku probereme a namočíme na nejméně 2 hodiny do studené vody.

    2. Po dvou hodinách čočku slijeme a namočíme do nové studené vody tak, aby byla zcela ponořená. Dáme vařit na střední až mírný stupeň. Přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Případně postupujeme podle návodu na obalu luštěniny.

    3. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji na sádle dozlatova. Poté k cibuli přidáme mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu.

    4. Přibližně po 10 minutách přidáme k vývaru uvařenou čočku. Dále dochutíme octem, solí a pepřem.

    5. Na pánev, nejlépe lívancovou s důlky, dáme sádlo nebo olej a vyklepneme vejce, které vyndáme, až je bílek tuhý.

    6. Na talíř rozprostřeme čočku, trochu ji omastíme a položíme na ní  sázené vejce.

    Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kyselou okurkou

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.