Věnečky

Věnečky
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
60 minut
Doba vaření
15 minut

Počet porcí

dle velikosti cca 25 kusů

Ingredience

  • Korpus
    250 g vody
    125 g másla
    200 g hladké mouky
    špetka soli
    300 g vajec (cca 5 ks)

    Krém
    300 ml mléka
    1 sáček vanilkového pudinku
    100 g moučkového cukru
    250 ml 33% šlehačky
     
    Další typický český cukrářský výrobek z odpalovaného těsta. Někteří cukráři věnečky plní jen šlehanou smetanou, další nedají dopustit na žloutkový krém. 

postup


  • V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce a odstavíme, necháme zchladnout.
    Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.
    Na plech si dáme pečící papír a dle šablony, například obkreslíme  vykrajovátko nebo jen dno hrnečku, naznačíme kolečka. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech dle šablony věnečky. Lehce pokropíme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
    Do studeného mléka zamícháme pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink, který necháme zchladnout.
    Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, odstraníme ho. V robotu pudink nejprve rozšleháme, poté zlehka stěrkou vmícháme ušlehanou šlehačku, kterou stříkáme do spodní části rozkrojených věnečků. Další možností je do uvařeného pudinku zašlehat máslo (80 g) a ochutit rumem. Pak přiklopíme vrchní část věnečku a zlehka pocukrujeme. Správně se věneček  potahuje cukrovým  fondánem, v některých krajích ho potahují citronovou polevou nebo karamelem. 
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.