Velikonoční piškotový beránek

Velikonoční piškotový  beránek
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut

Počet porcí

12

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
    120 g cukr krupice
     4 lžíce horké vody
     4 vejce
     1 hrst vlašských ořechů
     Rum
     1 vanilkový cukr
     4 lžíce oleje
     1 lžička kypřicího prášku do pečiva
     1 hrst rozinek
     tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
     

    Proč právě beránek z piškotového, třeného, tvarohového nebo i kynutého těsta zdobí české velikonoční stoly? Beránek jako symbol čistoty, jara a nového života má dlouhou tradici. V křesťanství beránek symbolizuje Krista, Beránka božího ale beránek je jako obřadní pokrm známý už i z předkřesťanských dob, kdy byl hlavním obětním zvířetem. Postupem doby se stalo jehněčí maso finančně nedostupným, proto byl nahrazen beránkem z ovčího sýra a nakonec se tento symbol změnil ve sladký velikonoční moučník. K pečení potřebujeme speciální formu i trochu zručnosti při vyklápění beránka. Výsledek snažení však rozhodně stojí za to!

postup

  •  Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky  předem namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané .formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení špejlí nebo tenkým nožem po obvodu opatrně oddělíme těsto od formy a necháme vychladnout. Pak opatrně vyklopíme. Beránkovi uděláme oči z rozinek nebo lentilek, můžeme ho i potáhnout čokoládovou nebo citronovou polevou

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.