Rakvičky se šlehačkou

Rakvičky se šlehačkou
Send by e-mail

Doba přípravy

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2-3 hodiny

Počet porcí

12 kusů

Ingredience

  • 4 žloutky
    150 g moučkového cukru

    1 vanilkový cukr
    tuk na vymazání formiček
    šlehačka na ozdobu
     
    Rakvičky se šlehačkou nejsou jednoduchým cukrářským výrobkem, potřebují trochu zkušenosti a trpělivosti. Jsou však jedinečné svojí chutí a mají je rádi všechny věkové kategorie. Jejich výhodou je, že se dají napéct do zásoby, dobře uskladněné v suchu vydrží velmi dlouho.
     

postup

  • Nejprve si opravdu důkladně vymažeme plechové formičky na rakvičky. Hodí se 100% tuk nebo sádlo.
    Troubu předehřejeme na 110-140 °C , bude-li teplota vyšší, rakvičky rychle vyběhnou a popraskají, při nižší teplotě zase nevyběhnou vůbec-
    Cukr se žloutky  a vanilkovým cukrem šleháme cca 15 minut v robotu, dokud nevznikne světlá, hustá pěna. Vymazané formičky naplníme pěnou zhruba do půlky, nejlépe cukrářským pytlíkem. Formičky naskládáme na plech a dáme je do vyhřáté trouby.
    Rakvičky musíme sledovat, ale v žádném případě neotevírat troubu! Jakmile naskočí a na povrchu ztvrdnou, troubu stáhneme na 80-100°C a dosušíme. Sušší se dlouho, 2,5-3 hodiny, aby byly opravdu usušené po celé hloubce rakvičky. Pokud totiž nebudou důkladně usušené i na dně, nepůjdou vám z formiček vyklopit. Jakmile jsou důkladně upečené, vypadávají z nich samy, jen co formičku obrátíte vzhůru nohama. Takže pokud se už budete blížit ke dvěma hodinám, klidně některou vytáhněte, nechte trochu zchladnout a zkuste vyklopit. Pokud to nejde, sušte ještě déle, pokud to jde, vyndejte všechny rakvičky z trouby, nechte vychladnout a vyklopte všechny.
    Rakvičky zdobíme šlehanou šlehačkou na povrchu, můžeme i cukrářskou trubičkou opatrně vyvrtat v korpusu díru a naplnit rakvičky šlehačkou i uvnitř. Pro slavnostnější chvíle rakvičky potáhneme předem čokoládovou polevou.
    Zdroj foto: gathermoments.blogspot.com 
     
     
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.