Doba přípravy
- Doba přípravy
- 60 minut
- Doba vaření
- 40 minut
Počet porcí
cca 50 kusů dle velikosti
Ingredience
-
210 g bílků
440 g krystalového cukru
115 g moučkového cukru
260 g strouhaného kokosu nebo mletých mandlí
Krém:
500 ml plnotučného mléka
75 g škrobu
100 g krupicového cukru
5 žloutků
500 g másla
Na griliáš: 400 g krupicového cukru, 20 g másla, 180 g lískových oříšků
Jemný bezé zákusek s chutí oříšků v máslovém krému vyžaduje při přípravě určitou zručnost a možná se nepovede hned na poprvé.Ale výsledek bude stát určitě za námahu!
postup
- Z poloviny cukru si připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít teplotu 120 ºC. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začněte šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.
Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte.(pokud nemáte šablonu, nastříkejte tvar oválků pomocí cukrářského pytlíku). Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.
Mléko dejte vařit. Žloutky, škrob, cukr smíchejte a na směs nalijte horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a vařte do zhoustnutí. Nechte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.
Griliáš: Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky. Směs vylijte na pečicí papír a po vychladnutí rozmixujte.