Zimní polévky pro zahřátí

Zimní polévky pro zahřátí

Send by e-mail
  • Jestli něčím česká tradiční kuchyně doopravdy oplývá, pak jsou to určitě dobré polévky. Zimní období je pro hustou a vydatnou polévku tím nejlepším. Dříve se právě ony stávaly jediným vydatným jídlem dne. V zimě byla ve sklepích vždy základní zelenina- cibule, zelí a brambory, a ta se také stala základem pro dodnes oblíbené polévky, jako je zelňačka a cibulačka. Obě mají po celé republice mnoho variant. Na Valašsku je to zelná polévka kyselica se smetanou a klobáskou, v Českém ráji zase couračka se spoustou brambor, někde se přidává papriková klobása a trochu pálivé papriky do základu, na Moravě i hrst škvarků. Na Kladensku se zelná polévka vařila z čerstvého zelí.

    Další výbornou polévkou je cibulačka. Proč by ale měla cibulová polévka pocházet z Francie?  Možná její recepturu zanechal švarné moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když táhnul z bitvy u Slavkova, ale co když to bylo naopak a místní tento jednoduchý pokrm znali již dávno předtím? Cibulačka s uzeným masem je regionální specialitou z jižní Moravy, v některých krajích se však zase vaří cibulačka jako bílá krémová polévka s osmaženým chlebem na sádle, jinde se do ní přidávají jáhly nebo kroupy.



    Receptury pro inspiraci naleznete na www.czechspecials.cz
    http://www.czechspecials.cz/recepty/polevky/couracka-polevka-z-kysaneho-zeli
    http://www.czechspecials.cz/recepty/polevky/valasska-kyselica
    http://www.czechspecials.cz/recepty/polevky/moravska-cibulacka-s-uzenym-masem
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.