Zelenina, kterou měl rád i Cicero

Zelenina, kterou měl rád i Cicero

Send by e-mail

  • Šťavnatá a křupavá letní pochoutka, kterou milují všechny děti. V syrovém stavu skvělá zelenina, po usušení pak luštěnina. Už víte? Ano, řeč je o hrášku, jehož sezóna je právě nyní v plném proudu. Nejlépe chutná ten, který vyloupnete z čerstvě utržených lusků.

    Vitaminová bomba v podobě malých sladkých kuliček je známá téměř po celém světě.  Pravlastí hrachu je oblast Zakavkazska ve Střední Asii, odkud se rozšířil dále a stal se velmi oblíbeným. Spolu s dalšími luštěninami byl zřejmě úplně první zeleninou, kterou lidé začali pěstovat.
     
    Důkazem, že nás provází už po tisíciletí je fakt, že byl nalezen v neandertálských jeskyních. Jeho oblibu v době antiky pak dokresluje fakt, že jméno slavného řečníka Cicera znamená v latině „hrášek“ a také informace o tom, že Řekové prý s hráškem, stejně jako s jinými luštěninami obchodovali jako s jantarem. Kdy se dostal na naše území není jasné. Jedna teorie říká, že to bylo prostřednictvím římských legií, druhá tvrdí, že nejstarší nálezy hrachu na území Slovanů pocházejí až z 6. či 7. století n.l.

    Na stolech našich předků se pak hrách objevoval mnohem častěji než dnes. Spolu s kroupami tvořil základ kuchyně chudých. Obě suroviny se vařily společně a výslednému pokrmu se říkalo česká svatba. Velmi oblíbený byl také v době nejrůznějších církevních svátků. Jedl se na Štědrý den, ale také v poslední době, kdy byl oblíbený jako pučálka – pečený nebo smažený naklíčený hrách. Oblíbená hrachová kaše se zase vařila ve sladkém víně, do kterého se přidávaly například švestky, bezové a růžové květy a z koření pak zázvor, višňová jádra a pepř.

    V letních měsících si ale vychutnejte čerstvý hrášek. Vyzkoušejte například mixovanou polévku, kterou ochutíte kupříkladu uzeným masem nebo kostičkami opečeného chleba. A nezapomeňte, že nejlepší je krátká tepelná úprava, při které si hrášek zachová více vitaminů.
     

Hrášková polévka s uzeným masem

postup

  • Na malé kousky pokrájené maso osmahněte na oleji, přidejte hrách, zalijte vodu a podle chuti osolte. Chvilku povařte a následně zhruba polovinu hrášku rozmixujte. Hrachové pyré vraťte do hrnce a ještě chvilku povařte. Hotovou polévku můžete dochutit kostičkami opečeného chleba.
     

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

-

Ingredience

  • 250 g zeleného hrášku
    25 g uzeného masa
    1 lžíce oleje
    Sůl

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.