Zapomenutá bylinka s vůní česneku

Zapomenutá bylinka s vůní česneku

Send by e-mail
  • Zatímco módní medvědí česnek se už zatahuje zpátky do svých cibulek, všude v lesích a na loukách kolem nás roste jiná, chuťově skoro stejně zajímavá bylinka, česnáček lékařský. Česnáček je vyšší, bíle kvetoucí rostlina, která má nejen jemně česnekovou chuť, ale je také velmi léčivou bylinou. V léčitelství se využívá pro své antiseptické a hojivé vlastnosti, podobně jako česnek. Velmi jemnou chuť mají listy až do konce května, pak začnou mírně hořknout, ale bílé květy jsou i nadále lahodné. Ve staročeské kuchyni se česnáčkem ochucovaly polévky i omáčky, čerstvý se sypal na vařené brambory i na chléb s máslem. Do česnáčku, smíchaného s olejem nebo sádlem se nakládalo maso, česnáček nesměl chybět ve tvarohových pomazánkách. Moderní kuchyně ho může využít také místo medvědího česneku do jemného pesta. Mladý se dá zpracovat i jako salátová zelenina, obsahuje množství vitaminu C.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.