Zahrádky vydávají úrodu zeleniny

Zahrádky vydávají úrodu zeleniny

Send by e-mail
  • V průběhu října dozrávají v českých zahradách a zahrádkách mnohé druhy především košťálové a listové zeleniny. Podzimní počasí typické svou vlhkostí přeje dorůstání kořenů, zároveň se mohou objevit první mrazíky, které mohou úrodu zničit, a je tak potřeba před nimi zeleninu ochránit. Některé druhy zeleniny je tak vhodné sklidit raději nezralé, dozraje vám doma. Správný čas sklizně zaručí zelenině vysoký obsah vitaminů a minerálních látek a má vliv na chutnost. Načasování je důležité i pro budoucí skladování. Obecně platí, že zeleninu je nejvhodnější skladovat na větraném chladném místě (ve sklepě či garáži). Kořenovou zeleninu, tedy například mrkev či v říjnu sklízený celer či křen, se pro dlouhodobější skladování doporučuje strčit do vlhkého písku. V říjnu také vrcholí úroda dýní, kedlubny, pórku, ale i zelí, květáku a brokolice. Z dýně můžete připravit skvělou polévku nebo u nás nepříliš obvyklý leč lahodný koláč. Kedlubna je chutná zasyrova ale i smažená, zapékaná či vařená. Využití najde v salátech i polévkách. Oblíbenou zeleninou pro přípravu jednoduché a chutné polévky je pórek. Jeho využití je ale mnohem širší. Hodí se například do slaných koláčů, masových směsí, bramborových či rýžových pokrmů, ale i salátů a pomazánek.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.