Výjimečný úspěch české gastronomie Expo Ósaka 1970

Výjimečný úspěch české gastronomie Expo Ósaka 1970

Send by e-mail
  • 13. září uplyne 50 let od ukončení světové výstavy Expo 1970 v Ósace. Rozkládalo se na ploše 330 ha na pahorcích Senri mezi Ósakou a Kjótem. Expa se zúčastnilo 78 zemí, kromě nás se ze socialistických zemí zúčastnil Sovětský svaz, Bulharsko, Polsko a Kuba.

    Téma této světové výstavy tentokrát znělo „Svět je jen jeden - pokrok a harmonie pro lidstvo“. Československá expozice se připravovala ještě v době plné nadějí, před srpnem 1968. Vpád sovětských vojsk a následná doba represí většinu zajímavých plánů na prezentaci Československa změnila.



    Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.



    Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů. 



    Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo. 
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.