Velikonoční pečení

Velikonoční pečení

Send by e-mail
  • Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Podívejme se třeba na tu sladkou část Velikonoc.  
    Začalo se péct již o první postní neděli, které se v Čechách říká „Černá neděle“, protože ten den ženy odkládaly na znamení smutku barevné oděvy, „Pučálka“ podle pokrmu z naklíčeného a praženého hrachu, nebo také „Liščí neděle“. Proč liščí? V noci na neděli maminky tajně pekly malé sladké preclíčky, které navěsily pomocí barevných stužek na ovocné stromy v zahradě.  Ráno děti budily s tím, že liška v zahradě poztrácela preclíčky. Tento zvyk je však již skoro zapomenut. 

    Další pečení nastává o takzvané Škaredé středě, tedy poslední středu před Velikonoci. Ten den by se měly upéct „jidáše“. Kynuté pečivo pomazané medem a máslem, které by mělo mít podobu svinutého provazu, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Jidáše by se měly podávat k snídani na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu je nejvíce na pilno. Měly by upéct sladké mazance a také sladcí beránci, ty však jen tehdy, pokud v neděli na Boží hod velikonoční nebude na stole jehněčí pečeně. Právě tu měl totiž tento sladký symbol v chudších rodinách nahrazovat.

    Recepty najdete zde:
    http://www.czechspecials.cz/recepty/moucniky/jidasky


    http://www.czechspecials.cz/recepty/moucniky/mazanec 


    http://www.czechspecials.cz/recepty/moucniky/velikonocni-piskotovy-beranek


     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.