Velikonoční hodování

Velikonoční hodování

Send by e-mail
  • Dnes už málokdo v Čechách dodržuje čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, po kterém se lidé konečně o Velikonocích dosyta najedli. Přesto jsou české velikonoční svátky stále svátkem plných stolů.

    Ještě v době půstu, o Zeleném čtvrtku, musí být na talíři vždy něco zeleného, ať už špenát, brokolice, nebo jen hlávkový salát, pak přichází Velký pátek, největší půst v roce. Ten den by se měla jíst jen ryba, historicky je to losos, kterého byly plné dříve plné řeky, kapr nebo pstruh. 

    Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky


    Bílá sobota je o vynikající žemlové nádivce zvané Hlavička, s uzeným masem a kopřivami,



    ale po půlnoci se už si smíme pochutnat na klobáskách nebo vařeném uzeném mase s křenem.
    V neděli, která je nevětším křesťanským svátkem, by měl každý z rodiny jako předkrm dostat kousek vařeného vejce, jako symbol nového života. Také by se mělo na talíři objevit maso mláďat, jako symbol přicházejícího jara. Většinou je to pečené jehněčí, kůzlečí, telecí, mladé kuřátko nebo králík. Nejčastější přílohou je špenát a bramborový knedlík. V některých krajích se peče i kachna nebo mladá krůta s bramborovými plackami nebo s bramborovou kaší s dušenými kopřivami.

    Nesmíme zapomenout na sladké velikonoční pečení. Ve čtvrtek před Velikonoci se pečou Jidášky, kroucené bochánky z kynutého těsta ve tvaru provazu, na kterém se oběsil Jidáš, 



    pak se zadělává na sladké kynuté mazance
     


    a  nakonec se šlehá piškot na velikonočního beránka. 



    Po Velikonocích pak řeší každá domácnost odpověď na otázku, co vytvořit z mnoha vykoledovaných vajec vařených natvrdo. I zde zná česká kuchyně odpověď, zde je recept na vynikající vajíčkový salát.



    Autentické velikonoční hody si můžete v dubnu vychutnat v mnoha certifikovaných restauracích Czech Specials. Speciélní nabídku na jarní a velikonoční menu pro vás připravují např. v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, v hotelu Port u Máchova jezera, v restauraci Na Pekárně, v zájezdním hostinci U jiskrů, LH hotelu Dvořák v Táboře a mnoha dalších.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.