Trochu jiná lilie

Trochu jiná lilie

Send by e-mail
  • Není tak krásná jako ona květina, ale je hlavním pilířem všech známých kuchyní. Cibule (Allium cepa) patří totiž do rodiny lilií a je vlastně sestřenicí česneku, pórku a pažitky. Latinský název cepa je odvozen od slova cibus, pokrm. Stejný kořen obsahuje i španělská cebolla, katalánská ceba, německá Zwiebel, norská kepalok, polská cebula či tagalská sibuya. Česká cibule získala svůj název z německé Zwiebel.

    I když ji ve své kuchyni používají již 5000 let Asiaté, do Evropy ji přivezli až římští legionáři. Ti ji na cestu dostávali pro posílení svého těla spolu s chlebem a olivovým olejem. Právě Evropané přišli na to, že cibule je nejen výborná k jídlu, ale že má úžasné posilující a léčivé vlastnosti. Cibule obsahuje mnoho vitamínů, nejvíce vitaminu C a B, velké množství minerálních látek, nejvíce draslíku, fosforu a železa. Víte, že by se bez cibule nepostavily pyramidy? Cibulí byli krmeni otroci, kteří je stavěli, a ta je uchránila před nedostatkem vitamínů, a tím i před nemocemi. Do Nového světa ji s velkou slávou přivezl Kolumbus, ale indiáni už cibuli, v její původní divoké podobě, dávno znali. Používali ji v kuchyni i s ní léčili mnoho nemocí, kašel, průjmy i bolesti kloubů.

    Co by byla česká kuchyně, a nejen ta česká, bez královny zeleniny-cibule. Její chuť obohacuje všechny základy na polévky a na omáčky, ochucuje vajíčka i uzeniny, zelená nať se sype na chleba i na brambory. Cibule dává masu chuť, omáčkám barvu i hustotu, bez cibule to prostě v kuchyni nejde. Hlavní roli hraje v cibulové polévce, do které na rozdíl od té francouzské dáváme uzené maso, někdy i brambory. Cibulová omáčka zase doplňuje vařené droby, jako jsou vepřové jazyky nebo srdce. Bez cibule by nebyl dobrý guláš, ani králík na cibuli, zvaný cibulář. Cibule je hlavní zimní zeleninou, proto ji určitě zařaďte do svého jídelníčku. 

    Inspiraci najdete zde:
    http://www.czechspecials.cz/recepty/polevky/moravska-cibulacka-s-uzenym-masem




    http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/vnirnosti/drubezi-jatra-na-cibulce

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.