Tradiční české likéry

Tradiční české likéry

Send by e-mail
  • Ačkoliv je Česká republika zemí proslulou především pro své vynikající pivo a kvalitní moravské víno, vyrábí se tu také řada likérů a alkoholických nápojů oblíbených i daleko za českými hranicemi.

    Jedním z tradičních a velmi úspěšných je Becherovka. Vyrábí se v Karlových Varech z více než dvaceti druhů bylin a koření již od roku 1807. Harmonický bylinný likér, který původně nesl název English Bitter a byl určen k léčbě onemocnění žaludku, se dnes vyváží na všechny kontinenty vyjma Antarktidy. Základní ingrediencí je jedinečná směs koření a bylinek, které Becherovce dodávají přírodní a plnou chuť.

    Bylinným likérem vyhledávaným pro svou typickou hořkost je Fernet Stock. Vyrábí se v Plzni již téměř devadesát let a naleznete ho obdobně jako Becherovku v nápojovém lístku každé restaurace či baru. Jeho nedílnou součástí jsou bylinky z Česka ale také z Kamerunu, Indonésie i Pyrenejí. Nesmí v něm chybět hořcový kořen, chininová kůra, nať zeměžluče nebo heřmánek římský. Přesné složení je přirozeně přísně střeženým výrobním tajemstvím.

    Kmínka je likérem, jemuž kmín propůjčuje specifickou chuť i aroma. Spolu s bylinnými výluhy se kmín máčí v jemném lihu a vytváří tak harmonicky plné tělo této osvědčené, dnes však spíše opomíjené „klasiky českých hospod“.

    Alkoholický nápoj, který je s českými zeměmi spjat po desítky století, a patří mezi vůbec první člověkem připravované alkoholické nápoje, je medovina. Jedná se o kvašený alkoholický nápoj z medu a vody, jeho výroba je však složitější, než se může zdát. Kvalitní medovinu často z domácí produkce můžete běžně zakoupit například na farmářských a městských trzích. Zvláště v chladných zimních dnech vás tento chutný sladký alkoholický nápoj dokáže spolehlivě zahřát.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.