Sil jsem proso na souvrati ...

Sil jsem proso na souvrati ...

Send by e-mail
  • nebudu ho žíti … zpívá se v jedné národní písničce. Bohužel dnešní děti asi nevědí co je to proso, natož souvrať. Ti starší z nás však určitě vědí, že loupaná zrna prosa jsou vynikající jáhly. 
    Proso patří vedle pšenice a ječmene k nejstarším kulturním plodinám. Jeho pravlastí je Čína, východní Asie a Indie. Proso bylo do raného novověku hlavní obilovinou v lidské stravě, kterou samozřejmě pěstovali i Slované, ti ho konzumovali v podobě kaší, placek a polévek. Ještě dnes bývá starodávným zvykem podávat na moravských svatbách prosnou kaši jako poslední jídlo při svatební hostině, aby prý měli novomanželé vždy dost peněz. Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné, jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B a železa. Svou nutriční hodnotou se jáhly vyrovnají ovesným vločkám. Proso má hlavní uplatnění v lidské výživě, především pak u pacientů s bezlepkovou dietou. Zkuste si v tomto postním čase připravit jihomoravskou regionální specialitu, čočkový prejt s jáhly, ve kterém se mísí luštěniny s obilovinou. 

    Recept najdete zde:  http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/bezmasa-jidla/cockovy-prejt-s-jahly 

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.