Rebarbora a její využití v kuchyni

Rebarbora a její využití v kuchyni

Send by e-mail
  • Rebarbora nebo také reveň je řapíkatá zelenina. Má široké uplatnění v kuchyni a nejčastěji se připravuje na sladko. Její řapíky mají zelenou nebo růžovou až červenou barvu, příjemně voní po bylinkách a po uvaření mají osobitou sladko-kyselou chuť.

    Jak s rebarborou zacházet
    Nikdy nekonzumujte rebarboru syrovou a nezkoušejte ani chuť jejích listů, ty jsou totiž jedovaté. Rebarboru také vždy pečlivě oloupejte. Dejte si při tom pozor, abyste si neušpinili oblečení červenou šťávou, která se při loupání uvolňuje.

    Do koláče i k masu
    Rebarboru využijete na přípravu celé řady pochoutek - štrůdlů, moučníků s tvarohem, jako náplň do kynutých knedlíků či v drobenkových koláčích. Jeden obzvláště lahodný si můžete připravit podle našeho receptu. Z rebarbory vykouzlíte výbornou polévku se zakysanou smetanou a lehce podušenou rebarboru pak můžete servírovat jako netradiční přílohu k masu či rybám.

    Báječný rebarborový koláč s drobenkou
    Na jedinečný drobenkový koláč budete potřebovat 4 oloupané a na slabé plátky nakrájené stonky. Ty promíchejte s hrnkem třtinového cukru a nechte odležet. Reveň tak krásně změkne a pustí lahodnou sladkokyselou šťávu. Druhý hrnek cukru smíchejte s hrnkem polohrubé mouky a polovičním množstvím špaldové mouky. Do směsi přidejte žloutky ze tří vajec a postupně vlijte půl hrnku pomerančového džusu a také 125 g rozpuštěného másla. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zapracujte do těsta, které vlijte do plechu vyloženého pečícím papírem. Na těsto rozložte rebarboru. Z 50 g hladké špaldové mouky, stejného množství moučkového cukru a mletých vlašských ořechů zpracujte prsty drobenku, kterou pak rovnoměrně rozprostřete na koláč. Ten poté pečte v předehřáté troubě (na 180 °C) asi 25 minut. Nechte si chutnat!

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.