První zeleň na talíři

 První zeleň na talíři

Send by e-mail
  • Obyčejný hlávkový salát je pro mnohé už jen vzpomínkou na obědy u babičky. Žlutá srdíčka polítá sladkokyselou zálivkou nebo kysaným mlékem, jako nezbytný doplněk ke knedlíkům s vejci nebo k šunkoflekům. 

    Je zajímavé, že hlávkový salát je jedním z nejstarších druhů zeleniny, a také je první historicky doloženou rychlenou zeleninou. Na dvoře Ludvíka XIV. si totiž na jeho listech pochutnávali už v lednu. Ovšem salát znali už staří Římané. Pěstovali formu, která netvoří pevné hlávky a které dnes říkáme římský salát.

     

    A jak je to vlastně s hlávkovým salátem v české kuchyni? Hlávkový salát se objevuje v českých kuchařkách již od 15.století, většinou ale na teplo, dušený jako příloha. A již 17.století se objevují recepty na salát se smetanovou nebo se sladkokyselou octovou zálivkou, tak, jak ho známe my. Dá se říct, že u nás máme i jednu unikátní specialitu, je jí moravská varianta, hlávkový salát s vyškvařenou slaninou. Trochu negativní unikátnost máme ale v tom, že do našich zálivek přidáváme vodu, což je neomluvitelná chyba. Voda nesmí být ani na salátových listech, ty musí být před zalitím naprosto suché, aby přijmuly tuk, který pak rozpustí důležité vitamíny A, D, E a K. V posledních letech „obyčejný“ hlávkový salát skoro zmizel z jídelních lístků, a to je škoda. Zkusme ho tam zase vrátit! 

    Inspiraci na jeho úpravu najdete na: http://www.czechspecials.cz/recepty/prilohy/hlavkovy-salat

    kdy?

  • 25.05.2021

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.