První jarní pozdrav: Medvědí česnek

První jarní pozdrav: Medvědí česnek

Send by e-mail
  • Díky letošní teplé zimě letos všechno pučí o něco dřív. A tak se už teď můžete vypravit na medvědí česnek!

    Jedna z prvních jarních bylinek roste na vlhkých stinných místech po celé republice – najít se dá i v centru Prahy, například na Petříně u Hladové zdi. Listy jsou podobné jedovaté konvalince, ale stačí je promnout list mezi prsty a pak sledovat, zda ucítíte nezaměnitelnou česnekovou vůni.

    Medvědí česnek je nabitý vitaminem C a jako jarní životabudič nejlíp funguje začerstva – třeba v tvarohové pomazánce.  Nadrobno pokrájený se hodí do salátů, rozmixovat ho můžete také do smoothie nebo z něj vyrobit pesto. Na něj stačí promixovat lístky medvědího česneku se sezamovým semínkem a pak postupně přidávat olivový či lněný olej a promíchat s parmazánem a solí.

    Z medvědího česneku si můžete vyrobit také bylinkové máslo – kostku másla dejte do misky, přidejte pokrájený medvědí česnek, sůl podle chuti a mixujte dohladka. Hotové bylinkové máslo zabalte do pečicího papíru a uložte do lednice (nebo zamrazte na později).

    Pokud byste se spíš chtěli zahřát, připravte polévku z medvědího česneku:

    1 malá cibule, najemno nakrájená
    2 lžíce másla
    50 ml bílého vína
    2 oloupané brambory, pokrájené na kostičky
    1 litr kuřecího vývaru
    svazek medvědího česneku
    100 ml smetany ke šlehání
    sůl a čerstvě mletý pepř

    Cibuli osmahněte na másle a zalijte vínem. Nechte ho chvíli zprudka vařit, pak přihoďte brambory a přidejte vývar. Osolte. Povařte asi 15 minut, aby byly brambory měkké.  Vložte medvědí česnek a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, nechte prohřát, dosolte a opepřete. Podávejte s pošírovaným vejcem a opečenými krutony.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.