Připravte si letos trochu jiný bramborový salát

Připravte si letos trochu jiný bramborový salát

Send by e-mail
  • Bez bramborového salátu by české Vánoce asi ani Vánocemi nebyly. Většinou si na něm pochutnáváme při štědrovečerní večeři nastudeno a slouží jako příloha ke smaženému kaprovi nebo řízku.

    Zvyky našich předků
    Nicméně nebylo tomu tak vždy. Až do poloviny 20. století bylo na Štědrý večer zejména v pohraničí oblíbené uzené maso a bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou a například za první republiky se jedli hlavně hlemýždi. Tento zvyk se k nám dostal pravděpodobně z Vídně, kde se salát k pečenému kapru objevuje při štědrovečerní večeři už kolem roku 1900.

    Pravý bramborový salát
    Bramborový salát má u nás přitom poměrně dlouhou historii, asi 250 let. Běžně se připravoval v průběhu celého roku ze sezónních přísad a často jako jídlo využívané ke zpracování zbytků. To ostatně potvrzuje i recept na „Míchaný salát zemčátkový“ ve slavné Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Dnes se variace na něj podávají například v Německu, USA, Polsku, Británii nebo Rusku. Ani v Čechách nepřipravují tuto přílohu všichni stejně. Někdy se recepty liší lokálně, ale ještě častěji se předávají v rodině. Základní suroviny jsou vždy stejné – brambory, cibule, kořenová zelenina, majonéza a hořčice. Vše se nakrájí nadrobno, promíchá a ochutí solí a pepřem. Různé recepty pak obsahují další přísady, jako jsou vejce natvrdo, hrášek, uzenina, kyselé okurky apod. Oblíbenou variací na klasický bramborový salát je zdravější verze, ve které buď zcela chybí majonéza, nebo je nahrazena bílým jogurtem.

    Alternativa pro gurmány
    Vynikající salát připravíte, když k běžným ingrediencím přidáte křepelčí vejce, jablko, řapíkatý celer a med. Pokud majonézu nahradíte 200 ml silného kuřecího vývaru, 50 ml rostlinného oleje a salát ještě přichutíte octem, získáte chutný lehký salát.

    Exotické variace
    Pokud byste rádi ještě exotičtější variaci, přidejte k bramborám jen pomeranče, ledový salát, tatarskou omáčku a červenou cibuli. Skvělý je také salát s červenou řepou a avokádem nebo s olivami a sušenými rajčaty. Tak šťastné a veselé a dobrou chuť!

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.