Přijít na chuť tvarohu se vyplatí

Přijít na chuť tvarohu se vyplatí

Send by e-mail
  • Ceny másla v posledních měsících prudce stoupají, přesto zákazníci berou regály s mléčnými výrobky útokem. Nejedna domácnost řeší zapeklitý problém – čím nahradit drahé a nedostatkové máslo? Řešení bychom mohli najít v historii.

    I v minulosti bylo máslo čímsi svátečním a výjimečným. Těžce fyzicky pracující lidé si ho na chleba mazali jen občas, mnohem častěji snídali, svačili nebo obědvali chléb namazaný tvarohem. Tradičně se tato pochutina podávala v době žní, a to ze dvou důvodů: jednak jde o skvělý zdroj bílkovin důležitý pro práci namáhaných svalů, za druhé tvaroh příjemně zchladí. Ženci i jejich pomocníci pak takové posilnění zapíjeli podmáslím. A tvaroh se uplatnil i v době dožínek, slavností, kterých se účastnila celá vesnice. Koláče s tvarohem totiž odjakživa patřily k těm nejvíce oblíbeným.



    Tvaroh měl své příznivce už ve středověku. Oblíbená byla například syrná kaše. Tento středověký dezert tvořil tvaroh, obilná krupice a máslo, které se rozmíchaly s vodou. Po uvaření ji naši předci ještě dochutili medem.

    Dnes si jej na chleba maže málokdo, i když se mu už dostává stále větší obliby. Lidé si jej v rámci návratu k přirozeným potravinám zkoušejí sami utlouct. Ve spojení s domácím chlebem pak jde o mimořádnou pochoutku! Objevili ho také lidé redukující svou váhu a sportovci, kteří vědí, že tvarohová bílkovina skvěle vyživuje a regeneruje svaly.



    Nejčastěji je v současnosti využíván na koláčovou náplň, nebo jako součást oblíbených smoothies. Poradit si s ním ale lze i mnohem nápaditěji, protože jde o velmi univerzální potravinu. Připravit si z něj můžete jídla sladká i slaná. Přidat si ho můžete do jakékoliv obilné kaše, protože skvěle zjemní jejich chuť a hodí se i do těsta na bramborové nebo batátové noky. Tvrdým tvarohem klidně nahraďte uzeninu ve francouzských bramborách nebo sýr v zeleninových salátech. Vězte, že jste tak významně prospěli svému zdraví. Tvaroh obsahuje stejné množství bílkovin jako maso, a navíc spoustu vápníku a dalších stopových prvků. A hlavně při nízké energetické hodnotě skvěle zasytí.

     

Tvarohové noky

    Vyzkoušejte například tvarohové noky, které se perfektně hodí nejen k různým slaným omáčkám s masem, ale také ke sladkým omáčkám s čerstvým ovocem.

postup

  • Nejprve smíchejte brambory s moukou a následně přidejte zbývající suroviny. Těsto pak rozdělte na dva kusy a z každého udělejte váleček, který má v průměru zhruba 3 cm a z nich vytvářejte jednotlivé nočky. Ty pak vařte ve vodě do té doby, než vyplavou napovrch. Můžete je schladit ve vodě a následně ještě opéct na másle.

     

Doba přípravy

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
-

Počet porcí

-

Ingredience

  • 400 g brambor, které po uvaření prolisujete
    1 celé vejce
    2 žloutky
    150 g mouky z tvrdé pšenice (semolina)
    100 g měkkého tučného nebo polotučného tvarohu
    Sůl (podle chuti)

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.