Brambory - poklad ukrytý pod zemí

Brambory - poklad ukrytý pod zemí

Send by e-mail
  • Erteple, bandory, zemáky – zkrátka brambory. Jejich univerzální použití z nich dělá potravinu, které se jen tak nepřejíme. Teď na podzim jsou v nejlepší kondici!
     
    Obsahují teď totiž nejvíc vitamínu C.  Zatímco na podzim pokryje jedna 200 g porce brambor více než polovinu denní potřeby dospělého člověka, už po třech měsících ho brambory třetinu ztrácí. Množství vitamínu C ovlivňuje i tepelná úprava. Během vaření se ho ztrácí minimálně 30 procent. Ztráty se zvyšují varem bez pokličky nebo příliš dlouhou dobou varu. Nejšetrnější je vaření v páře nebo dušení v malém množství vody. Nejvíc vitamínu je pod slupkou, proto dejte při čištění přednost škrabce před nožem.



    Nejméně zdravou přílohou nejsou překvapivě hranolky, ale bramborák. Podobně kalorický je bramborový salát, který navíc obsahuje cholesterol. Nejzdravější jsou brambory ve slupce vařené v páře. Nejvyšší glykemický index (dostanete brzy velký hlad) mají pečené brambory.



    Brambora, přesněji lilek brambor, patří mezi hlíznaté plodiny z čeledi lilkovité. Tato rostlina je celá jedovatá – až na jednu malou výjimku, hlízy. Starší brambory s klíčky je nutné pečlivě očistit a klíčky odstranit, jedovaté látky totiž mohou být i v jejich okolí. Ze stejných důvodů se vyhněte zeleným bramborám.
     
    Ideálním místem pro skladování brambor je tmavý sklep s teplotu 4-5°C. Uskladnit je můžete I v lednici nebo na balkoně v bedně vyložené polystyrenem. Ale pozor! Při teplotě nižší než 3 °C brambory namrzají a sládnou.


     
    Rozmarýnové brambory na plechu s  tatarkou
     
    1 kg brambor s pěknou slupkou (varný typ B)
    4 lžíce olivového oleje
    hrubá sůl
    2 snítky rozmarýnu
    4 stroužky česneku
     
    Na tatarku:
    200 ml  majonézy (nejlépe domácí: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř)
    2 okurky nakládačky, nakrájené najemno
    hrst petrželky, nasekané
    čerstvě mletý pepř
     
    Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, osušte a nakrájejte na měsíčky. Česnek i se slupkou trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Všechno smíchejte v pekáči a dejte péct asi na 40 minut dozlatova. Mezitím promíchejte všechny suroviny na tatarku. Domácí majonézu připravíte lehce tyčovým mixérem (pomalým pohybem ze dna úzké nádoby nahoru). Podávejte ji k upečeným bramborám.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.