Ovoce milované malíři

Ovoce milované malíři

Send by e-mail
  • Někdo sice tvrdí, že nejlepší využití hrušky je převést ji do kapalného stavu - do podoby oblíbené hruškovice, ale v české kuchyni má hruška své dávné a důležité místo. Mleté sušené hrušky, zvané prachanda, sloužily jako náhražka cukru, sypaly se s nimi ovocné knedlíky, kaše i koláče. Možná se zdá, že hruška u nás stojí tak trochu ve stínu oblíbenějších jablek, ale dělí se například o třetí místo se švestkou v jako nejvíce zobrazovaný druh ovoce v českých obecních znacích. 



    Tento druh ovoce lidstvo provází několik tisíciletí, o hrušce psal už Homer, ale již staří Babyloňané hrušeň uctívali jako posvátný strom. Že byla hruška jako ovoce vždy oblíbená dokládá rychlost, jakou se hrušeň vyšlechtila a kolik odrůd tak vzniklo. Cato uvádí šest druhů, Plinius píše o třiceti šesti, v 17.století je známo už tři sta odrůd, v 19. století tisíc a v současnosti již máme na trhu pět tisíc druhů tohoto vynikajícího ovoce. Není divu, že zajímavé tvary a barvy hrušek nechybí na žádném ze slavných zátiší malířských mistrů. 
    Hrušeň nesměla chybět ani v žádné české zahrádce. Vařila se hrušková povidla, která jsou nejlepší na frgálech, hrušky se přidávaly do dušeného zelí, z hrušek se dělá vynikající kompot, pečou se z nich různé koláče. Hrušky výborně doplňují i staropražskou specialitu, teplý moučník z bílého chleba zvaný kružálky. 



    Recept najdete: na http://www.czechspecials.cz/recepty/moucniky/prazske-kruzalky-s-hruskami-a-tvarohem 
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.