Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Send by e-mail
  • Autor: Milan Ballik

    Když Magdalena Dobromila vytvořila základ pro šíření české kuchyně mezi širokou veřejnost, nebyla sama. Měla spousty pokračovatelek, z nich naprostá většina propadla zapomenutí.  

    Nicméně jsou některé autorky, jejichž práce se zachovaly v širším povědomí laické i odborné veřejnosti dodnes. Jedním z dnes hojně zmiňovaných jmen je Marie B. Svobodová. Svou Kuchařskou školu čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti vydala roku 1894 vlastním nákladem a knize se dostalo nejlepších doporučení. Za všechna slova chvály vyjmu pár vět jednoho z mnoha: „… Přiloženě vracím mi svěřený rukopis. S velkou zálibou jsem jej přečetl a mohu říci, že zaslouží, aby byl tiskem vydán. Líčení prací jest velmi jasné – sloh přesný a poutavý. Ad. Eckert, m./p. řiditel hospodářské školy.“ Šlo o hospodářskou školu v Chrudimi a pan ředitel vyřkl toto doporučení v roce 1881, tedy dvanáct let před samotným vyjitím knihy. 



    Kniha je mimořádnou sbírkou pouček a informací, o receptech jako takových moc nemluví. Nastiňuje nejen to, kterak kuchyni upravit a jakým nádobím ji opatřit. U vědomí toho, že v oněch časech se kuchaři i personál dorozumívali povýtce francouzsky, přikládá autorka výběr francouzských názvů vybraných jídel. 

    Kuchařská škola byla inspirací Oldřichu Sahajdákovi, šéfkuchaři jedné z michelinskou hvězdou oceněných restaurací v Praze. Lze říci, že právě jeho zájem o knihu a práce s ní ji znovu uvedl v život.  

    Další z autorek s vnímáním pro potřeby žen a dívek v praktickém životě byla Marie Trachtová. Ta Marie Trachtová, která jako jedna z prvních napsala velmi kladnou referenci na Svobodové Kuchařskou školu: „… Pročetši ukázkou mi zaslaný první díl spisu M.B. Svobodové „Kuchařská škola“, nemohu jinak, než o spise tom pochvalně se vysloviti …“.



    Sama vydala coby ředitelka Hospodyňské školy v Chrudimi spis Kuchařská kniha pro venkovské hospodyně. Věnovala se především potravinám, které „… skýtá hospodářství venkovské.“ Tedy svým způsobem suroviny a recepty lokální. Dále upozorňuje na to, ve které roční době jsou, které potraviny nejchutnější. – A není tohle o sezónnosti?

    Je potěšující, že také jídla podle Trachtové můžeme ochutnat i dnes. Spolu s dalšími, od průkopnic české kuchyně, je vaří David Kalina v restauraci Tiskárna. Také španělského ptáčka z telecí kýty s jemnou ančovičkovou nádivkou, a žemlovým knedlíkem.



    Jakkoli obě autorky svými díly zrození Československé republiky o pár let předběhly, daly jí do vínku ten nejlepší základ k vytvoření svébytné kuchyně. Kuchyně, která po mnoho let patřila na samou špici evropské - a tedy vlastně světové - gastronomie.  
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.