Oblíbené moučníky k odpolední kávě

Oblíbené moučníky k odpolední kávě

Send by e-mail
  • Téměř v každé české rodině si z generace na generace předávají a uchovávají oblíbené recepty či méně obvyklé variace jinak tradičních moučníků. Přinášíme vám tipy na dva skvělé moučníky. Třeba se právě jeden z nich stane dalším podobně střeženým pokladem ve vaší rodině. Zkuste si s námi připravit vynikající žemlovku z čerstvých českých jahod, jejichž sezóna je právě v plném proudu, nebo lahodný a šťavnatý tvarohový drobenkový dort.

    Netradiční žemlovka
    Nejdříve si připravíme jahodovou pěnu. V menším hrnci zahřejeme 100 ml smetany ke šlehání (33 %) spolu s 20 g másla a na kousky nalámanou bílou čokoládou (asi 25 g), poté přidáme 45 g na kousky pokrájených jahod. Necháme krátce povařit, poté směs rozmixujeme a dáme vychladit. V misce smícháme vaječný žloutek s jednou až dvěma lžícemi medu, přidáme 150 g měkkého tvarohu s 20 g strouhaného kokosu a směs promícháme. Na plotýnku dáme hřát 100 ml mléka, do něhož přidáme čajovou lžičku másla. Do vlažného mléka s máslem namáčíme postupně plátky toustového chleba a vyložíme jimi dno máslem vymazané zapékací misky. Na vrstvu z toustového chleba rozprostřeme polovinu tvarohové směsi a jahody nakrájené na plátky – takto prokládáme a zakončíme vždy plátky chleba.  Na vrch žemlovky si připravíme sníh z vyšlehaného bílku a cukrového sirupu (svařené 2 lžíce krupicového cukru a 2 lžíce vody). Následně pečeme 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 170 °C. K upečené žemlovce podáváme našlehanou jahodovou pěnu, která mezitím odpočívala v lednici.

    Tvarohový zázrak s drobenkou
    Jak dokazuje následující recept, i z několika málo ingrediencí a jednoduchým postupem můžeme vykouzlit delikatesu, po níž se na vašem stole jen zapráší. Začněme s přípravou drobenky, kterou vypracujeme z 1 hrnku polohrubé mouky, půl hrnku moučkového cukru, půl sáčku kypřicího prášku do pečiva a 100 g másla. Zhruba třemi čtvrtinami drobenky vysypeme dno dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Na přípravu náplně budeme potřebovat 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 150 g lesního ovoce (směs může být i mražená), kelímek zakysané smetany, 200 ml mléka, půl hrnku moučkového cukru, sáček vanilkovéhó cukru a vanilkový pudinkový prášek. Všechny ingredience smícháme dohromady a směs rozprostřeme na drobenku. Navrch pak přijde zbytek drobenky. Pečeme zhruba 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

    Hotové moučníky si můžeme vychutnat v klidu u kávy a užít si tak jejich netradičně tradiční chuť.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.