O posvícení, všechno to voní…
O posvícení, všechno to voní…
- Na slavnostním stole nesmí chybět dozlatova vypečená husa a posvícenské koláčky. Posvícení se slaví třetí říjnovou neděli, kdy skončí polní práce a koláče z voňavé mouky, máku a čerstvých povidel chutnají nejlíp z celého roku.
První posvícení slavil Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Potom každý rok zval své přátele na hostinu. V Čechách a na Moravě se na základě této legendy slavilo posvícení v neděli kolem svátku světce, kterému byl zasvěcen místní kostel. Zároveň tak venkovský lid oslavoval konec polních prací. Lidé se navštěvovali, bavili, pili pivo a odpočívali.
Císaři Josefu II. se tato roztříštěnost nelíbila a roku 1787 vydal nařízení slavit posvícení v jeden čas. Termín stanovil na neděli po svátku svatého Havla. Poslušní poddaní přijali toto nařízení velice nadšeně. Od té doby slavili třetí neděli v říjnu tzv. císařské hody či havelské posvícení“ a k tomu svoje místní posvícení, kterému říkali „naše“.
A jak správné posvícení vypadá? V pátek se zabíjí husy, kachny nebo kuřata, v sobotu se pečou koláče a v neděli se hoduje – jí se pečená husa s knedlíky se zelím, koláčky a pije se pivo. Čím víc lidí se sejde u stolu, tím větší pocta pro hostitelku. Hosté by si z návštěvy měli odnést výslužku – tradiční posvícenské koláče jsou na to ideální!
Posvícenské koláčky
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
175 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
95 g krupicového cukru
5 g vanilkového cukru
90 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 vejce + 1–2 vejce na potření náplně
rozinky a mandle na ozdobu
NA DROBENKU
80 g polohrubé mouky
25 g másla
25 g krupicového cukru
V misce smíchejte trochu mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Zbývající hladkou a polohrubou mouku promíchejte v jiné velké míse, přidejte oba druhy cukru, sůl a rozklepněte vejce. Přilijte vzešlý kvásek, zbývající mléko a rozpuštěné máslo. Uhněťte hladké těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat na válu.
Těsto rozdělte na kousky a v dlani vytvarujte do kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem (dostatečně od sebe, už s nimi nebudete hýbat!), přikryjte je utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte dalších 45 minut kynout.
Dnem sklenice nebo závažím vytlačujte z kuliček koláčky tak, aby zůstal asi 0,5cm okraj. Nebojte se hodně zatlačit, těsto pod náplní má být tenké. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, naplňte náplněmi a ozdobte rozinkami a mandlemi. Nechte 10 minut kynout a pečte při 160 °C 15 minut.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem.
OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů. Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. Koláče zdobte drobenkou.
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.