Nejvyšší čas na vánoční perníčky

Nejvyšší čas na vánoční perníčky

Send by e-mail
  • Už je pomalu ten správný čas na pečení perníčků, tak aby se stihly krásně rozležet. Upečte si a nazdobte vlastní perníčky. Je to snazší, než to na první pohled vypadá.

    Ingredience:
    400 g hladké mouky 
    75 g másla
    2 vejce + 1 na potření 
    140 g moučkového cukru 
    2 lžíce medu
    1 lžička jedlé sody
    2 lžičky perníkového koření 
    1/2 lžičky skořice
    1 lžíce kakaa holandského typu

    Na bílkovou polevu:
    1 bílek
    140 g moučkového cukru
    1 lžička bramborového škrobu
    citronová šťáva na úpravu hustoty
     
    Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte aspoň přes noc odležet v lednici.
     
    Vál poprašte hladkou moukou a rozválejte na něm těsto na 3 mm tenký plát. Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta vykrájejte tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte v rozehřáté troubě cca 10–12 minut a ihned po vytažení z trouby je potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem – budou pak krásně lesklé. 
     
    Až perníčky vychladnou, prošlehejte všechny suroviny na bílkovou polevu. Měla by být hustá tak, aby velmi pomalu stékala ze lžíce.

    Pevný igelitový sáček (skvělé jsou zipovací) posaďte do skleničky rohem dolů, naplňte a uzavřete. Pak odstřihněte růžek můžete začít malovat.
     

    Jak perníčky nejlépe nazdobit?

    • - Perníček pomocí štětce potřete řídkou bílkovou polevou. Nechte ji zaschnout a teprve potom perníček klasicky namalujte. Podklad můžete obarvit potravinářskou barvou.
    •  
    • - Na perníčku udělejte polevou linku (například po okrajích nebo kolečko či srdíčko doprostřed). Do malé misky nasypte stříbrné kuličky a perníček vložte namalovanou stranou do misky. Přitlačte, aby se kuličky přilepily a nechte zaschnout. Pak perníček domalujte.
    - Až budete perníčky vytahovat z trouby, potřete je žloutkem obarveným červenou potravinářskou barvou. Perníček bude červený a bílé zdobení na něm krásně vynikne.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.