Naše kaše

Naše kaše

Send by e-mail
  • Bramborovou kaši zná asi každý, ale napadlo vás někdy udělat tuhle přílohu z celeru, pastináku nebo třeba dýně? Tady je návod, jak na to!
     
    Kaše neboli pyré je hmota, kterou jste našlehali, nadrtili, rozmixovali, rozmělnili, propasírovali nebo ušťouchali. Z téhle definice můžete vycházet, až budete přemýšlet, čím nahradit obligátní brambory či rýži.
     
    Dýňové pyré
    Dýni nakrájejte a oloupejte (loupat se nemusí jen dýně hokkaido), zbavte semínek a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a pečte při 200 °C doměkka. Pak dýně přesuňte do misky, osolte a rozmixujte nebo propasírujte dohladka. Pokud máte rádi exotické chutě, můžete dýni při pečení posypat kari kořením a při mixování do ní přidat trochu strouhaného zázvoru a chilli koření.  Hodí se například k jehněčímu masu.


     
    Celerové pyré
    Oloupejte 300 g brambor a jednu velkou bulvu celeru. Zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Slijte, přidejte mléko, kousek másla a rozšťouchejte dohladka. Celer dodá běžné bramborové chuti oříškovou příchuť. Skvělé je třeba k sekané.
     
    Pastinákové pyré
    Na plech rozložte 500 g pokrájených a oloupaných brambor a 500 g pastináku. Pokapejte olivovým olejem, osolte a pečte při 180 °C asi půl hodiny. Brambory a pastinák potom dejte do misky, přidejte 100 g másla a nahrubo rozšťouchejte. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou  a podávejte. Toto pyré je vynikající k vepřovému masu.
     
    Hráškové pyré
    50 g slaniny na kostičky opečte dozlatova. Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, vsypte sáček mraženého hrášku a 2 snítky tymiánu.  Podlijte trochou vody,  osolte, přikryjte pokličkou a počkejte dvě tři minuty, až hrášek povolí. Oklopte a jakmile se voda vyvaří, přilijte smetanu,  prohřejte,  opepřete a podle chuti a stavu lednice přidejte strouhaný parmazán. Stáhněte z ohně a rozšťouchejte nebo rozmixujte.  Hráškové pyré doporučujeme k rybám.



    Pyré ze sladkých brambor
    1 kg sladkých brambor uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je, v hrnci promíchejte s 50 g másla, 50 ml panenského olivového oleje a rozšťouchejte. Pyré rozdělte na talíře a ozdobte pár kapkami balzamikového oleje. Výborné bude hlavně k vepřovému masu.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.