Medvědí síla

Medvědí síla

Send by e-mail
  • Jeho latinské jméno je Allium ursinum, říká se mu divoký česnek nebo medvědí česnek. Proč právě medvědí? Někde se píše, že pro jeho sílu, ale pravdou je, že se jím po probuzení ze zimního spánku medvědi rádi krmí, a tak pročišťují svá zlenivělá střeva. I když by se mohlo zdát, že je medvědí česnek pomíjivým módním hitem, opak je pravdou. Znali ho už staří Římané, Karel Veliký ho přikázal vysázet do svých zahrad, v kuchyni ho používali staří Germáni, nedali na něj dopustit středověcí kuchaři i naše prababičky. Ty však využívaly hlavně jeho léčivé účinky. 



    Pro chuť i pro zdraví
    Medvědí česnek je bohatý na hořčík, mangan, železo a obsahuje i velké množství vitaminu C. Snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, má antibakteriální účinky. Užívání ve formě čajů či jeho přímá konzumace zbaví tělo toxinů a celkově regeneruje celé tělo. Na rozdíl od svého příbuzného pravého česneku po něm nezůstává odpuzující dech. To věděl prý i Casanova, který vyžadoval od svých kuchařek, aby ochucovaly jeho velmi oblíbené polévky jen medvědím česnekem.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.