Lehká postní jídla

Lehká postní jídla

Send by e-mail
  • Českou kuchyni proslavily knedlíky, omáčky a koláče. Má ale také svoji druhou tvář, méně lákavou a spíše opomíjenou: lehká, skromná a velice zdravá jídla, která se vařila ve dnech půstu. Na začátku března začala podle křesťanských tradic čtyřicetidenní postní doba a tak je nejlepší čas si tyto úžasné pokrmy připomenout.

    Životodárné klíčky
    Naklíčený hrách, oves nebo pšenice špalda, i to jsou tradiční suroviny české kuchyně. Naši předkové věděli, že semena, která běžně jedí, budou pro jejich tělo ještě přínosnější, když je nechají naklíčit. Teprve ve chvíli, kdy se semínko namočí do vody, začíná složitý proces zrodu nového života. Při něm vzniká obrovské množství cenných látek, které jinak z luštěnin ani obilovin nezískáme! Z naklíčeného hrachu se připravovala pučálka – nasucho opečený hrách se dochutil cibulí, česnekem, zelím nebo medem. Obdobné pokrmy hospodyně vařily z naklíčeného obilí a říkalo se jim pražmo.

    Nespočet variací
    Dalšími, běžně dostupnými „zimními“ surovinami, z nichž připravíte zdravé a lehké jídlo, jsou brambory, zelí, čočka, kroupy a kořenová zelenina. Lze improvizovat a vytvářet mnoho kombinací. Tradičně dochucujeme solí, cibulkou, česnekem, sušenou majoránkou, petrželovou natí nebo libečkem. Ale pozor: pravé postní jídlo nemá obsahovat maso, mléko ani tuk.

Pučálka s česnekem

    postup

      1. Hrách přeberte, propláchněte a nasypte do vyšší zavařovací sklenice. Zalijte vodou, alespoň tři centimetry nad hrách, a nechte 24 hodin stát. Vhodné je chladnější místo, na které nepraží přes den slunce.
      2. Druhý den vylijte zbylou vodu a hrách propláchněte studenou vodou. Vraťte do sklenice, tentokrát už bez vody. Sklenici zakryjte utěrkou a nechte na stejném místě dalších 24 hodin.
      3. Třetí den už můžete naklíčený hrách použít, nebo ještě jednou propláchnout a na dalších 24 hodin vrátit do sklenice. Stejným způsobem můžete nechat vyklíčit také jiná semena – například fazole mungo, cizrnu nebo červenou čočku.
      4. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo máslo, přidejte naklíčený hrách a opečte jej. Hrách můžete opéct také na sucho. Pučálku mícháme opatrně, aby se neodlámaly klíčky. Ke konci pražení přidáme utřený česnek, osolíme a opepříme. Jídlo podáváme horké.

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    • 100 g suchého hrachu (celého, neloupaného), troška másla nebo sádla (můžete vynechat), česnek, pepř, sůl

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.