Kultovní jídla z českých filmů!

Kultovní jídla z českých filmů!

Send by e-mail
  • Foto: Petr Čepek, Evžen Jegorov, Petr Brukner, Miloslav Štibich © Slavnosti sněženek, 1983, režie: Jiří Menzel

    Často děláme to, že si uvaříme dobrou večeři a pustíme si k ní film. Dost často se nám také stává, že v průběhu sledování filmu dostaneme chuť na to, co právě konzumuje hlavní hrdina. Jídlo a film k sobě prostě patří. Ke společné oslavě kulinářského a filmového umění vám naservírujeme 3 české filmové lahůdky, které se mimo jiné zapsaly do našich pamětí nezapomenutelnou hláškou o jídle.
     

    Se šípkovou nebo se zelím?

    Slavnosti sněženek - kultovní film, na motivy knihy Bohumila Hrabala z roku 1983, přibližuje spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem. Velkým sporem se zde ukáže být i samotná příprava kančího masa: s šípkovou omáčkou nebo se zelím? Vyvrcholením snímku je společný hodokvas uspořádaný na oslavu zabitého kance. Na otázku, zda je lepší hřbet a kýta na šípkové omáčce s knedlíkem „vařeným ovšem v ubrousku“ nebo „normálně“ s knedlíkem a se zelím, si netroufáme odpovědět. My však pro dnešek volíme Kančí se šípkovou (recept ZDE).



    Ani Pinďa to už nežere!

    Nezapomenutelná je legendární scéna z filmu Slunce, seno, jahody, kdy Helena Růžiková nutí syna držet králíka, kterého stahuje z kůže – „Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu!“ – „Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere.“ - Tak k tomu asi není potřeba nic dodávat. Nicméně vy si králíka dopřejte a to rovnou s nádivkou - recept ZDE.
     

    „Jestli se pánové neurazí, zvu vás na zabíjačku“

    Postřižiny jsou nejlepší oslavou piva, tučného jídla a ženských vlasů, jakou si lze vůbec představit. Na zahradě pivovaru probíhá tradiční zabíjačka a Maryška (Magda Vašáryová) rázně pomáhá řezníkům. Když je dílo hotovo, pronese památnou větu s talířem pečeného masa v rukou: „Jestli se pánové neurazí, zvu vás na zabíjačku“. Společné hodování nad jitrničkami, jelítky a ovarem zakončí Rudolf Hrušínský -  „Bylo to krásné, uvolněné odpoledne.“


    Foto: Magda Vašáryová © Postřižiny, 1980, režie: Jiří Menzel

    Třeba si i vy dopřejete autentický chuťový a vizuální zážitek u vás doma. Ale pozor, všeho s mírou, ať nedopadnete jako ve slavném francouzsko-italském filmu z roku 1973 -  Velká žranice.
     
    Další inspiraci na pokrmy z filmů a na filmové lokace v Česku můžete čerpat na www.zemefilmu.cz a v mobilní aplikaci Czech Film Trips (ke stažení zdarma na App Store a Google Play).

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.