Kuchařské vychytávky – loupeme, smažíme, solíme

Kuchařské vychytávky – loupeme, smažíme, solíme

Send by e-mail
  • Někteří si snaží čas strávený při vaření co nejvíce zkrátit, pro druhé je vaření oddechovou aktivitou, u níž mohou mozek nechat odpočívat a není kam spěchat. Ať už se řadíte do jakékoliv skupiny, abyste si vaření mohli užívat co nejvíce, přinášíme vám pár užitečných tipů jak si usnadnit práci a také rady jak postupovat, pokud náhodou necháte mozek odpočívat až příliš a něco se při vaření nevydaří. Věříme, že vám pár časem prověřených „vychytávek“ pomůže zpříjemnit chvíle strávené v kuchyni a třeba i vylepšit výsledek kulinářského snažení.

    Když se něco nepodaří, nezoufejte
    Ne vždy všechno vyjde tak, jak byste si přáli. Pamatujte, že i vyhlášený kuchař někdy upustí do polévky o špetku soli navíc. Pokud se něco takového stane vám, pamatujte si, že do takové polévky stačí vhodit syrovou bramboru. Ta zbaví polévku či omáčku přebytečné soli tím, že ji vtáhne do sebe.

    Loupeme
    Pokud jde o brambory nikoliv v syrovém stavu, ale vařené ve slupce, půjdou vám výrazně lépe loupat, pokud je po uvaření přelijete studenou vodou. Loupete-li česnek, zkuste nejprve stroužek rozmáčknout naplocho otočenou čepelí nože. U loupání vařených vajec pomůže, když do vody, v níž vajíčka vaříte, přidáte ocet. Skutečnou vychytávkou je pak loupání vajec ve sklenici. Vařené vejce vložíte do zavařovací sklenice, do níž před tím nalejete trochu vody. Sklenicí s vejcem pak chvíli třesete. Skořápka se poruší, ale spojí se s vrchním povlakem uvnitř a půjde tak snadno z vajíčka stáhnout.

    Smažíme řízky
    Pokud se v klasickém trojobalu chystáte obalovat řízky, zkuste k vejci přidat trochu vody. Lépe se tak našlehá. Případně vejce zalejte douškem piva a zakápněte olejem, řízky tak budou mít lepší chuť. Před smažením vždy nezapomeňte maso osušit, kupříkladu papírovými utěrkami. Pokud se vám pak náhodou podaří při smažení jeden dva řízky připálit a kuchyní se začne šířit „spálený“ zápach, několik krajíců chleba rozmístěných po kuchyni ho dokáže „nasáknout“ do sebe.



    Sůl, jak ji neznáte
    Sůl je nejen nepostradatelné ochucovadlo, ale také užitečný pomocník. Oblečení, parkety či koberec politý červeným vínem stačí solí včas posypat a sůl červené barvivo vytáhne. Ořechy dokáže zbavit hořkosti slaná voda, do níž je vložíme. Přidáte-li špetku soli při šlehání do vaječných bílků, zabráníte tomu, aby vám ušlehaný sníh takzvaně spadl.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.