Kontroverze české kuchyně – díl 3. tlačenka
Kontroverze české kuchyně – díl 3. tlačenka
- Tlačenka nebo domácky tláča je typickým příkladem pokrmu, který je pro jednoho člověka gastronomickým nebem a pro jiného zase peklem. Tato zabijačková specialita obsahuje širokou škálu mas z vepře a jeho dalších částí (např. játra, jazyk, kůže nebo nožičky). Na tlačenku existuje řada receptů, je těžké tedy říct, který je ten správný. Existuje tlačenka slezská, jež se připravuje z plecka a boku a přidává se do ní např. zázvor nebo hřebíček, dále můžete ochutnat tlačenku berlínskou, jejíž specifikum tkví v přidání smažených rohlíků marinovaných ve vepřové krvi nebo tlačenku divokou, která se připravuje ze zvěřiny. Odlehčená varianta je tlačenka drůbeží. Naopak zdaleka nejvydatnější je tlačenka smažená v trojobalu.
Tlačenka má svoje příznivce, kteří argumentují, že se jedná o zdravou záležitost – přítomnost želatiny prý dodává tělu kolagen, který je prospěšný kloubům. Ani vegetariáni nemusí zůstat bez tlačenky. Bezmasou variantou je tlačenka vaječná, která kromě vajec obsahuje také nakládanou zeleninu a majonézu.
Kam dál:
Kontroverze české kuchyně díl 1. - fotopříběh utopence
Kontroverze české kuchyně díl 2. - smažák
Doba přípravy
- Doba přípravy
- -
- Doba vaření
- -
Počet porcí
-
Přihlásit k odběru newsletteru
Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.