Kondrfále na talíři

Kondrfále na talíři

Send by e-mail
  • Dnes je Popeleční středa, končí doba masopustních veselic a zabijaček, dnešním dnem začíná čtyřicetidenní postní období, které končí až o velikonoční neděli. Moderní půst je jen o troše střídmosti a odříkání, našim předkům ale půst pomáhal překonat období, kdy se již tenčily zásoby jídla. Vařilo se výhradně bez masa, jednoduše, ale i tak chutně. Jedním z tradičních a hodně oblíbených pokrmů, byly určitě škubánky, které se jedly naslano s osmaženou cibulkou na sádle, ale hlavně nasladko s mákem, osmaženou strouhankou nebo s povidly. Škubánky se nazývají také kucmouch, trpalky, šuperlíci, rejpulce, nebo také šustka, přesbydlo a kondrfále. Co kraj, to jiné jméno, dokonce v některých krajích mají názvů i několik. Oblíbené škubánky se musely „kropit až z nich teče“, což znamená, že se musely bohatě mastit máslem nebo sádlem. Druhý den se zbylé škubánky opékaly nebo se využily jako příloha, když se k nim uvařila některá z oblíbených omáček. O tuto ryze českou specialitu s námi nemohou soupeřit ani Rakušané, jejich obdobně servírované noky nejsou vařené z brambor, ale jsou z krupice. Škubánky jsou dodnes velmi oblíbené a v restauracích mizí z jídelních lístků jako první. Uvařit dobré škubánky ale není tak lehké, jak by se mohlo zdát, chce to cvik a zkušenost!

    Recept najdete zde: http://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/sladka-jidla/skubanky
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.