Kdoule

Kdoule

Send by e-mail
  • Marmelo - tak zní slovo kdoule v portugalštině, možná je právě od něho odvozeno slovo marmeláda. Naše babičky kdoule dávaly do prádla, aby jim provoněly prádelník a dělaly z nich výborné kompoty a marmelády. Kdouloň je jeden z nejstarších ovocných stromů a pochází z Asie. Dozrává v říjnu a listopadu. Plody tvarem připomínají něco mezi hruškou a jablkem, jsou žluté a mají velmi pevnou slupku. Kdoule je i zdravá, obsahuje vitamín C a B a mnoho nerostných látek, jako je železo, draslík, zinek a vápník.  Neradno je jíst kdoule syrové, vyvolávají žaludeční obtíže, ale po oloupání tuhé slupky a povaření s cukrem a citronem získáte vynikající marmeládu, želé nebo pyré,  velmi výrazné chuti, které už M.D.Rettigová doporučovala podávat ke zvěřině a vařenému hovězímu žebru. Kdoule se začíná objevovat i v menu hvězdných restaurací, a to v teplé kuchyni i jako součást dezertů.



    Vyzkoušíte i vy kdouli ve svém podzimním menu?

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.