Jaro – to je mladé maso a čerstvé bylinky!

Jaro – to je mladé maso a čerstvé bylinky!

Send by e-mail
  • Jehněčí, telecí, kůzlečí, králičí  a kuřecí maso. Právě teď je ve vrcholné kondici a chutná nejlíp. Jak ho připravovat, abyste z něj dostali maximum?
     
    Jehněčí
    Má špatnou pověst pro svoji specifickou vůni, ale pokud si vyberete maso z mladého kousku a odstraníte lůj,  pochutnáte si. Dobře si rozumí s aromatickými bylinkami a kořením jako je česnek, rozmarýn či tymián, ale buďte střídmí, abyste nepřebili delikátní chuť. Při nákupu dejte přednost chlazenému masu z Česka, bude kvalitnější než mražené maso z Austrálie, Nového Zélandu nebo Irska. Důležitá je barva masa – měla by být světle růžová (čím tmavší, tím starší kus). Na pečení se hodí kýta, ramínko či hřbet, ugrilované nejlíp chutnají kotletky a svíčková. Pokud na vás u řezníka zbydou méně atraktivní kousky masa, nechte si je umlít a připravte burger.
     
    Kůzlečí
    S kůzlečím masem se pracuje stejně jako s jehněčím. Je důležité mít maso z mladého kusu, na staré koze nebo kozlovi byste si příliš nepochutnali. Maso prospěje vyvěšení na 24 hodin na vzduchu nebo naložení do mořidla (ideálně s aromatickými bylinkami jako je rozmarýn nebo šalvěj).
     
    Králičí
    Králičí maso je strukturou a vlastnostmi podobné drůbežímu masu. Je dobře stravitelné a obsahuje nízké množství tuku. Obvyklé jsou proto úpravy se slaninou nebo na smetaně, z bylin doporučujeme kombinaci s medvědím česnekem, tymiánem a estragonem.
     
    Kuřecí
    Kuře netřeba dlouho představovat, proto přidáme jen jeden tip před pečením. Smíchejte 200 g soli se 100 g krupicového cukru a rozpusťte v dostatečném množství vody. Do láku ponořte kuře a nechte ho v něm přes noc. Druhý den vodu slijte, kuře dejte do pekáčku, poklaďte plátky másla a podlijte trochou vody. Po upečené bude křehké s vypečenou křupavou kůží a osolené až ke kosti.  Jako příloha je ideální jarní nádivku  s kopřivami nebo petrželkou.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.