Jak si užít brambory

Jak si užít brambory

Send by e-mail
  • Vařené, pečené, smažené, bramboráky, kaše... Těžko byste hledali variabilnější potravinu. Tady je pár tipů a triků na klasická bramborová jídla.

    Bramboráky
    Jejich chuť ovlivňuje hrubost použitého struhadla. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo nastrouhané zajistí roztřepené okraje. Pokud chcete zabránit zhnědnutí nastrouhaných brambor, přelijte je mlékem. Bramboráky se dají smažit nejen na pánvi na oleji – rozpalte troubu na 200 °C a bramborákové těsto pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 15 minut z každé strany.

    Bramborová kaše
    Aby se kaše povedla, připravujte ji z brambor varného typu C – ten se nejlíp rozpadá na pyré. Brambory můžete rovnou vařit v osoleném mléce, postupně ho dolévat a pak jen přidat máslo a vyšlehat. Zkuste také k bramborám přidat oloupanou bulvu celeru a pak ji společně s bramborami vyšlehat. Kaše bude mít oříškovou příchuť, ale chuť celeru nepoznáte. 

    Bramborové těsto
    Těsto z vařených brambor se hodí nejen na knedlíky, ale i také na placky, nebo smažené koblížky. Knedlíky se dají připravit v podobě klasických válečků (po uvaření a vychladnutí je můžet nakrájet a zamrazit na jindy),  plnit uzeným i švestkami. Na bramborové placky doporučujeme přidat do těsta zelené bylinky a sýr, vytvarovat do placek a opéct je v troubě. Výborné jsou také koblížky – bramborové těsto oslaďte 2 lžícemi cukru, rozválejte na dvoucentimetrový plát a skleničkou vykrajujte kolečka. Uprostřed vypíchněte menší kolečko a donuty vhazujte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran.  

    Chlupaté knedlíky
    Těsto ze syrových brambor je něco mezi klasickými bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. Pokud máte rádi tužší a hutnější knedlíky, dejte do nich hladkou mouku. Dáváte-li přednost nadýchanějším, doporučujeme hrubou; jen pak mají knedlíky tendenci se rozvářet. Než je všechny nasypete do hrnce, uvařte jeden knedlík na zkoušku. Pokud se rozpadne, musíte přidat mouku. 

    Hranolky
    Brambory nakrájejte, pečlivě opláchněte ve vodě, osušte a osmažte do světlé barvy na oleji. Pak je z oleje vyjměte, nechte úplně vychladnout (nebo je zamrazte) a teprve potom je osmažte dozlatova. 
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.