Jak si pochutnat na štědrovečerním kaprovi?

Jak si pochutnat na štědrovečerním kaprovi?

Send by e-mail
  • Pokud kapra kupujete jen jednou za rok na Vánoce, mohou se vám hodit následující tipy. Poradíme vám, jak rybu vybrat, upravit i osmažit.  
     
    1) Vyberte čerstvou rybu.
    Je pokrytá slizem a voní vodou, ryba má vypouklé a lesklé oči a červené žábry. Když prstem zatlačíte na maso, vzniklý důlek rychle zmizí.
     
    2)  Polévka i řízky
    Nejchutnější maso mají kapři lehce přes dvě kila, maximálně tříkiloví. Pokud ale chcete hodně jiker či mlíčí, je vhodnější kapr větší (přes tři kila), tedy starší (nad pět let).
     
    3) Zapojte čich!
    Tam si rybu také očichejte, má vonět po vodě. Pach zvaný rybina, sice nevoní každému, ale je také v pořádku, na rozdíl od zatuchlosti nebo dokonce hnilobného zápachu. Kapři bývají cítit i po bahně, což není na závadu, ale pokud vám to vadí, ptejte se po rybách ze sádek, kde bývá proudící voda. Po bahně bývají cítit především ti, co byli vyloveni přímo z rybníka. Maso v takovém případě stačí naporcovat, zbavit tuku, opláchnout ve slané vodě, pokapat citronem a nechat hodinu v chladu – zápach bude pryč. Jiná rada doporučuje povařit kapra několik minut ve vodě s nakrájenou velkou cibulí.
     
    4) Kosti pryč
    Filety ostrým nožem nakrájejte na tenoučké plátky až na kůži, která filet podrží u sebe. Tím kosti přeříznete a maso navíc provzdušníte. Při smažení nebo jiné tepelné úpravě pak kosti změknou natolik, že je ani necítíte.
     
    1.  
    2. 5) Křupavá úprava
    3. Když kapra obalíte v klasickém trojobalu (osolená a opepřená mouka, vejce a strouhanka), už ho nevracejte do lednice – bude po osmažení mnohem křupavější. Do strouhanky můžete přidat strouhanou kůru z biocitronu, nasekanou petrželku nebo jiné bylinky, které máte rádi.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.