Jak poznat dobře načepované pivo

Jak poznat dobře načepované pivo

Send by e-mail
  • Pivovar pivo vaří, výčepní ho dělá. Taková je hospodská pravda. Jak tedy poznat dobře načepované pivo a šikovného výčepního?
     
    Dobrý výčepní má kolem pípy má perfektně uklizeno, zná své štamgasty a umí pivo načepovat různými styly. Tvrdí to Lukáš Svoboda, mistr výčepní restaurací Lokál. „Základem je mokrá, studená a perfektně opláchnutá sklenice,“ popisuje. Dál už je to o šikovnosti výčepního a přání hosta. A jak se podle něj pozná špatně načepované pivo?



    1. Bublinky na skle. Pokud běhají po skle provazy bublinek, může za to špatně umytá sklenice. Pěna by navíc měla na vnitřní straně sklenice zanechávat zasychající mapy připomínající krajku. Pokud to nedělá, sklenice je mastná.

    2. Padající pěna. Když pěna do pár minut spadne, něco je špatně. Buď je na vině neumytá sklenice, nebo je chyba v teplotě. Sklo musí mít stejnou teplotu jako pivo, kolem 7 °C.

    3. Bublinky v pěně. Pěna by měla být hustá a krémová. Když se rozpadá a jsou v ní velké bubliny, pivo je špatně načepované.

    4. Špatný poměr piva a pěny. Naučte se rozdíly mezi jednotlivými styly. Jiný poměr je u šnytu, jiný u hladinky.

    5. Podmírák. Pivo by mělo dojít do několika minut, ale nikdy to nebude víc jak o centimetr. Pokud jste dostali míň, je to špatně.

    Zaručeně dobře načepované ochutnáte na našich pivních trasách v Praze a v Plzni.

    Kam dál:
    Pivní stezka Praha
    Pivní stezka Plzeň
    Minipivovarů v Česku stále přibývá

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.