Jak chutná jarní zelenina?

Jak chutná jarní zelenina?

Send by e-mail
  • Květen, to je čas rané zeleniny a zelených bylin. Mezi méně známé, avšak velice zdravé druhy patří polníček, řeřicha a pampeliška. Jsou výborným sezónním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek, navíc promění i jednoduchá míchaná vejce v neobvyklý, svěže jarní pokrm. Řeřichu a polníček je velmi jednoduché vypěstovat na zahrádce, zrovna tak jsou ale snadno k dostání v každém supermarketu. A pampelišky rostou všude kolem. Chce to jen trochu odvahy, ale výsledek stojí za to! S našimi recepty si tyto neobvyklé rostlinky oblíbíte. 



    Pampeliškový salát se slaninou a vejci
    Půl salátové mísy pampeliškových listů, 150 g slaniny, bílé pečivo na krutony, 2 vejce, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, dijonská hořčice, ocet, olivový olej.
    Pampeliškové listy přebereme – nejlepší jsou mladé, čerstvé lístky. Namočte je do vody s trochou octa. Vodu několikrát vyměníme, dokud nezůstane po vylouhování listů úplně čistá. Lístky necháme okapat.
    Vejce uvaříme nahniličko nebo natvrdo. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Kousky slaniny poté vyjmeme a lehce osušíme na ubrousku, aby se do salátu dostala jen trocha tuku. Pečivo nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi ve výpeku ze slaniny. Šalotku nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. 
    Připravíme zálivku: Smícháme 1 lžičku hořčice, 1,5 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř a sůl. 
    V salátové míse promícháme pampeliškové listy, slaninu, krutony, šalotku, česnek a zálivku. Nakonec navrch položíme vejce nakrájená na čtvrtky. 

    Polévka z polníčku 
    1 větší pórek, kousek másla, troška oleje, menší řapíkatý celer, 1 stroužek česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 150 g polníčku, sůl.
    Omytý pórek nakrájíme na kolečka a orestujeme ho na másle s olejem. Přidáme nakrájený celer a česnek nasekaný na tenké plátky. Dál opékáme. Přidáme vývar a chvilku vaříme, dokud celer nezměkne. Polévku odstavíme z plotny a přisypeme polníček. Vše dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a dosolíme. Můžeme zjemnit trochou smetany. 

    Řeřichovo-ředkvičkový salát
    1 balení řeřichy, 250 g ředkviček, 1 ledový salát, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.
    Salát natrháme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme řeřichu a vmícháme zálivku. 
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.