Jablko všední a zázračné

Jablko všední a zázračné

Send by e-mail
  • Jen málokdo v tomto ročním období nepřijde alespoň k jedné tašce darovaných jablek ze zahrádek českých chatařů, chalupářů a pěstitelů. Určitě je škoda nechat je shnít – výborně využít se dají i natlučené padanky! Jablka jsou sice obyčejná a všudypřítomná, ale nesmírně zdravá a kulinářsky cenná.

    Odborníci na zdravou výživu doporučují sníst alespoň dvě neoloupaná jablka denně. A určitě stojí za to si tuhle radu zapamatovat a alespoň občas se jí řídit. Kromě vitamínu C a spousty vlákniny obsahují jablka antioxidanty, které snižují riziko vzniku rakoviny. Další látky obsažené v jablkách chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Kromě toho prokazatelně snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Není úžasné, že ovoce tak dostupné a levné je zároveň hotový nutriční zázrak?
    I tepelně upravená jablka si zachovávají část drahocenných látek a jsou navíc strašně dobrá. Kdybyste měli chuť vytvořit z nich pro tentokrát něco netradičního, zkuste jednoduchý italský moučník podle Jamieho Olivera.
     
    Bustrengo – boloňský koláč z polenty s jablky

    100 g polenty
    200 g hladké mouky
    100 g okoralých chlebových drobků (v českých podmínkách spíše nadrobené ztvrdlé housky nebo bagety)
    100 g pískového cukru (a navíc trochu na posypání)
    0,5 l mléka (nejlépe plnotučného)
    3 větší mírně rozšlehaná vejce
    3 polévkové lžíce řídkého medu
    55 ml olivového oleje
    100 g sušených fíků, rozkrájených nebo natrhaných
    100 g rozinek nebo sultánek
    500 g jablek (oloupaných, bez jádřinců a nakrájených na větší kostky)
    ½ lžičky mleté skořice
    kůra ze dvou pomerančů
    kůra ze dvou citronů
    1 lžička soli
    lžíce másla na vymazání formy
     
    Troubu předehřejte na 180⁰C a vytřete máslem nízkou koláčovou formu (průměr 28 cm). Ve velké míse smíchejte polentu, mouku, nadrobené pečivo a cukr. V druhé míse smíchejte mléko, vajíčka, med a olivový olej. Tekutou směs přelijte do suché a všechno opravdu důkladně promíchejte. Přidejte fíky, rozinky, jablka, skořici, pomerančovou a citronovou kůru a sůl a ještě promíchejte.
    Směs nalijte do koláčové formy a asi 50 minut pečte. Koláč hlídejte – kdyby začal na okrajích rychle hnědnout, je lepší ho zakrýt alobalem. Před podáváním posypte koláč trochou pískového cukru. Měl by se jíst ještě teplý. Vynikající je s hromádkou zakysané smetany nebo crème fraîche a skleničkou italského dezertního vína.

    Zdroj: Jamie Oliver: Jamie po italsku

    Kam se letos vydat za svátky jablek:
    Slavnosti jablek a cibule - Lázně Bělohrad, Královéhradecký kraj, 24. 9. 2015
    Jablečná slavnost - Hostětín, Zlínský kraj, 25. 9. 2016
    Jablkobraní - Třeboň, Jihočeský kraj, 1. 10. 2016
    Slavnosti jablek na Krasíkově, Plzeňský kraj, 1. 10. 2016
    Jablečný den - zámek Krásný dvůr, Ústecký kraj, 1. 10. 2016
    Festival řemesel a jablečné slavnosti - Strančice, Středočeský kraj, 1. 10. 2016
    Lázeňský festival jablek - Mariánské Lázně, Karlovarský kraj, 2. 10. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.