S tradičními českými Vánoci se kromě řady lidových zvyků neodmyslitelně pojí i množství gastronomických specialit. Opomineme-li tradiční štědrovečerní menu skládající se z
rybí polévky a
smaženého kapra s
bramborovým salátem a nepřeberné množství druhů
cukroví, které o Vánocích zdobí stoly domácností, nabízí česká sváteční kuchyně o Vánocích rozmanité slané i sladké pochoutky.
Vánoční pochoutky tradiční i netradiční
Tradiční lahůdkou připravovanou na Vánoce je
kuba, pokrm, jehož dvěma základními složkami jsou houby a kroupy. Pokud máte chuť si jej připravit, vyzkoušejte náš
recept. Mnozí si nedokážou představit Vánoce také bez
švestkové omáčky, která se může podávat k tradičnímu sladkému vánočnímu pečivu
vánočce, v méně sladké variantě se ale výborně hodí i
k masům. Recept na přípravu je jednoduchý. Základ tvoří sušené švestky, citron, skořice, hřebíček a badyán vařené ve vodě. K vypeckovaným švestkám po zhruba 10 minutách přidejte pokrájené ořechy a mandle, lžíci rozinek (nebo i fíků) a vanilkový cukr. Pro zahuštění použijte
strouhaný perník, asi dvě lžíce, a vařte na mírném ohni po dobu 20 minut. V chladných prosincových dnech se můžete zahřát
vaječným likérem či
vánočním punčem, alkoholickými nápoji spojenými především s vánočním obdobím.