Dáte si hladinku, šnyt nebo mlíko?

Dáte si hladinku, šnyt nebo mlíko?

Send by e-mail
  • Hladinka, šnyt, mlíko a čochtan. Víte, co to je? Řeč, kterou se mluví v hospodách, kde výčepní rozumějí pivu.

    Styl čepování totiž ovlivňuje chuť piva. Šikovný výčepní vám může během večera nabídnout čtyři různé chutě i přesto, že mu z pípy pořád poteče jeden druh piva.

    Základním stylem, kde se naplno projeví umění výčepního, je hladinka – velké pivo s pěnou až po okraj sklenice, čepované na jeden zátah. Výsledkem je pivo o perfektní teplotě, se správným poměrem piva a krémové pěny s mírným kopečkem. Faktem však zůstává, že nejrozšířenějším způsobem čepování piva u nás je tzv. na dvakrát. „Bohužel to není ta nejlepší cesta,“ popisuje Lukáš Svoboda, mistr výčepní restaurací Lokál. „Často nezůstane u čepování na dvakrát, ale je potřeba víc pokusů a pivo ztrácí chuť, teplotu a říz. Pěna se mění v cosi neidentifikovatelného a pivu to nepřináší žádný prospěch,“ dodává.



    Šnyt neboli košt si dopřává výčepák po naražení nového sudu, aby si ověřil jeho kvalitu. Dřív býval oblíbený u štamgastů, kteří si ho dávali před odchodem z hospody domů a dnes se znovu vrací mezi pivní znalce. Karel Čapek o šnytu už  v roce 1936 v Lidových novinách napsal: „Piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt.“ Šnyt totiž vypadá jako malé pivo s bohatou pěnou ve velkém půllitru. „Pěnu udělám trošku vyšší, ale nedojdu s ní až po okraj,“ doplňuje Svoboda. A proč si dávat šnyt? „Chlapi mají rádi pivo z velkého půllitru. Šnyt ale nemusí pít tak rychle, protože má bohatou krémovou pěnu, která pivo chrání. Zůstává tak studené a krásně čerstvé,“ vysvětluje.



    Velmi svérázným způsobem čepování je mlíko. Pivo na první pohled připomíná sklenici mléka, protože půllitr je plný krémové až smetanové pivní pěny. Kouzlo mlíka se projeví, když se vypije na ex. Po napití překvapivě ucítíte pivo, které je však jemnější a především sladší. „Mlíko je oblíbené mezi ženami nebo štamgasty, které si ho dají po čtvrtém, pátém pivu místo panáka, protože pěkně probere,“ dodává Svoboda.



    To čochtan nemá pěnu žádnou. Úkolem výčepního je naplnit sklenici až po okraj pouze pivem. Výhodou čochtana je, že obsahuje 100 % přírodního oxidu uhličitého, díky kterému se zdá, že má nezvykle vysoký říz a sytost. „Nezaměňovat s odstátým kapákem, tohle pivo je velmi čerstvé, jen nemá pěnu, která by ho chránila před zvětráním, a proto se musí vypít rychle,“ upřesňuje Svoboda. Čochtan je ze všech způsobů nejvíc osvěžující a ideální na zahnání žízně.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.