Co na velikonoční stůl? Úžasně křehkou jehněčí pečeni.

Co na velikonoční stůl? Úžasně křehkou jehněčí pečeni.

Send by e-mail
  • Boží hod velikonoční neboli neděle před pomlázkou je od nepaměti dnem hodování. Podle křesťanské tradice končí předchozí den, na Bílou sobotu, čtyřicet dní dlouhý půst.  O velikonoční neděli se pak na sváteční stůl dostává maso, mazance, vejce a další vydatné pokrmy. Kdo mohl, ten si v tento výjimečný den dopřál maso z beránka, který je pro křesťany symbolem čisté oběti a podobenstvím Vykupitele. 
    Půst coby doba odříkání a rozjímání není dnes úplně v kurzu, ale dobré jehněčí má v českých velikonočních svátcích stále své pevné místo. Zkuste si ho letos připravit velmi pomalým pečením podle našeho výjimečného receptu.
     

Jehněčí plec s rozmarýnovým výpekem

    postup

    • 1. Jehněčí plec vyndejte z lednice a počkejte, až získá pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200 ºC. Většinu lístků rozmarýnu roztlučte v hmoždíři s mořskou solí. Pak ke směsi přidejte dva oloupané stroužky česneku a dál roztloukejte. Do rozmělněné hmoty vmíchejte dijonskou hořčici a dvě lžičky olivového oleje. 

      2. Ostrým nožem udělejte do masa několik zářezů. Plec opepřete a pořádně potřete rozdrcenou rozmarýnovou pastou – dejte si záležet v záhybech a také tam, kde jste maso nařízli. Pokud jste do pasty dali málo soli, můžete přisolit. 

      3. Oloupejte cibule a nakrájejte je na silnější kolečka. Vložte je do hlubšího pekáče, přidejte zbytek rozmarýnu a zbylé neoloupané stroužky česneku. Zastříkněte zeleninu balsamicovým octem a zalijte 2 dcl studené vody. Navrch položte maso a pečte odkryté 20 minut na 200 ºC.
       
      4. Vyjměte pekáč z trouby a přikryjte dvojitou vrstvou alobalu. Pak vložte pečeni zpátky do trouby, snižte teplotu na 160 ºC a nechte ji tam další čtyři hodiny nebo i déle – maso se musí v závěru pečení samo oddělovat od kosti.

      5. Upečenou plec vyjměte opatrně z pekáče, přemístěte do jiné nádoby a volně přikryjte fólií. Z vypečené šťávy seberte tuk, vysbírejte lístky rozmarýnu, vymačkejte česnek ze slupek a slupky odstraňte. Zahřejte pekáč na sporáku na střední teplotu, vmíchejte pomalu mouku a dvě minuty povařte. Přidejte 5 dcl horké vody a víno. Dobře zamíchejte, přiveďte k varu a snižte plamen. Pomalu vařte asi 15 minut, dokud není omáčka hustá a hladká. 

      6. Plec naporcujte na plátky, podávejte s cibulovo-rozmarýnovou omáčkou a bramborovou kaší. 

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    15 minut
    Doba vaření
    4 hodiny a 45 minut

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    • 2 kg jehněčí plece s kostí
      svazek čerstvého rozmarýnu
      1 palička česneku
      2 lžičky dijonské hořčice
      olivový olej
      6 červených cibulí
      4 polévkové lžíce balsamicového octa
      1 polévková lžíce hladké mouky
      1 dcl červeného vína

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.