Chléb náš ve zdejší

Chléb náš ve zdejší

Send by e-mail
  • Chuť chleba máme určitě uloženou v našich genech, vždyť chléb je po tisíciletí jednou ze základních složek naší potravy. Chléb je také to, co nám kromě našeho piva většinou chybí na dovolené v zahraničí, a po čem se vždy stýskalo lidem v emigraci.  Pro dobrý žitný nebo pšeničný bochník, který má po rozříznutí šedou barvu a jeho střídka by měla být vlhká a plná malých ok, se nejednou jezdí k dobrému pekaři i mnoho kilometrů.  Nejstarší chléb evropského kontinentu byl nalezen v nalezišti z doby kamenné, byl nekvašený a upečený z prosa, z ječmene, a také z pšenice. 



    Zikmund Winter doložil, že do 15. století se u nás vyskytují v záznamech zprávy o 12 druzích chleba, mj. chléb žemlový, žitný, ječný, ale také chléb mazancový, nakyslý, prosný, jahelný, pohankový a oplatkový. Zdá se, že staří Čechová bez chleba vůbec ke stolu nezasedli. Pekaři byli také jedni z prvních, kteří se družili do bratrstev a cechů, v Čechách je znám cech pekařů již v roce 1290, a to v Opavě. Úplně první české „normy“ pro kvalitu potravin byly napsány právě pro chleba, každé město kontrolovalo kvalitu prodávaného chleba a pokud se děla nějaká nepravost tvrdě se trestala peněžními, ale také fyzickými tresty. Naši předci s chlebem hodně vařili, nevyhodila se ani kůrka. Chléb se používal na zahuštění polévek a kaší, dával se do polévek jako vložka, a také je dodnes základem dobré česnečky-oukropu. V horkém létě se namazaný chléb máslem a posypaný pažitkou může stát výborným obědem a prostá topinka s česnekem, či chleba s nějakou z vynikajících pomazánek, i báječnou večeří.
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.