Česká svatební hostina - tradiční versus moderní pojetí

Česká svatební hostina - tradiční versus moderní pojetí

Send by e-mail
  • Svatební veselí je i v Česku neodmyslitelně spjato s dobrým jídlem a pitím. Je zvykem, že po svatebním obřadu následuje slavnostní hostina, jež bývá zpravidla vyhrazena pro rodinu a nejbližší přátele. Odpoledne či navečer pak následuje raut, na nějž je obvykle zván i širší okruh přátel. Jak vypadá tradiční česká svatební hostina? A jaké moderní gastronomické trendy se promítají do obsahu svatební tabule?



    Osvědčené svatební menu
    Klasické svatební menu má 4 chody. Jako předkrm je podávána obvykle šunková rolka s křenovou šlehačkou či smetanovým krémem. Jako polévka, kterou se navíc dle tradice ženich s nevěstou navzájem krmí, se nejčastěji servíruje hovězí či kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou. Hlavní chod tvoří některé z oblíbených českých jídel. Ať už je to svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami, knedlo-zelo-vepřo, případně pečená kachna se zelím a knedlíkem, tradiční česká kuchyně má na svatbě své pevné místo. Jako dezert ke kávě bývá podáván svatební dort či typické svatební koláčky. V posledních letech si však do menu svatebních hostin hledá cestu i moderní gastronomie.



    Moderní menu je svěží a pestré
    Tradiční česká jídla jsou spíše hutnější a těžší na trávení, a proto nevyhovují všem. Zvláště vezmeme-li v úvahu, že většina svateb se odehrává v letních měsících, je nasnadě, že se na svatbách můžeme čím dál častěji setkat s lehčími variacemi pokrmů. Jako předkrm se tak hodí podávat například filátko ze pstruha či candáta se zeleným chřestem. Knedlíčkovou polévku hrdě zastoupí houbový či brokolicový krém nebo jemná cibulačka. Hlavním chodem pak namísto klasické svíčkové může být steak s čerstvými bylinkami a grilovanou sezónní zeleninou, skvělým slavnostním pokrmem bez masa je zeleninový špíz doplněný o špenátové placičky, na oblíbenosti získává i zvěřina. Skvělou volbou je například jelení ragů na víně s domácími bramborovými nočky, kančí hřbet s šípkovou omáčkou nebo celerovým a hráškovým pyré. Lehkým a výborným dezertem je lívaneček se zmrzlinou.



    Ať už je ale složení pokrmů na svatební hostině tradiční více či méně, hlavní je, aby svatebčanům a novomanželům chutnalo. Láska přece prochází žaludkem.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.