Čas na rybu

Čas na rybu

Send by e-mail
  • S příchodem jara nastává ideální čas na změnu. Co takhle vyzkoušet zajímavé a výborné jídlo, které navíc vyrobíte z českých surovin? Úžasný recept na candáta, nejlepší ze sladkovodních ryb, nám poskytl šéfkuchař z Mlýna vodníka Slámy, romantické restaurace v Háji ve Slezsku.

Cadát s anýzovou omáčkou podle vodníka Slámy

    postup

    • 1. Candáta vyčistíme, odstraníme šupiny a maso naporcujeme na menší filety. Z kostry, hlavy a dalších zbytků ryby budeme vařit anýzovou omáčku. Vyhodíme pouze žábry. 
      2. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, fenykl, cibuli a semínka anýzu. Přidáme kostru a rybí hlavu a zasypeme ledem nebo zalijeme studenou vodou. (Led funguje lépe na uvolnění chuti.) Vaříme asi 25 minut.
      3. Vše scedíme a připravený rybí vývar redukujeme se smetanou. Když je omáčka hustá, přidáme sůl a pastis (anýzový likér). Pokud nemáte pastis, můžete jen dochutit mletým anýzem dle potřeby.
      4. Na zelí si připravíme svar z bílého nebo šumivého vína: Do malého hrnce přidáme víno nebo sekt, přidáme cukr a zredukujeme na 1/3 objemu. Kysané zelí propláchneme a překrájíme.
      5. Zelí dosolíme a přidáme trošku zeleninového vývaru nebo vody. Vaříme do polo měkka. Když je zelí měkké, přidáme připravený vinný svar a dohustíme bramborem nebo bramborovým škrobem.
      6. Bramborovou slámu připravíme buď na kuchyňském krouhači (brambory nastrouháme na tenké nudličky), nebo je nakrájíme nožem. Nakrájené brambory vkládáme do studené, osolené vody s kapkou octa. Tím docílíme toho, že budou brambory prosmažené rovnoměrně. Necháme je 10 minut máčet, aby se odstranil přebytečný škrob. Po 10 minutách smažíme v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova.
      7. Filety candáta osušíme, na plátýnku osolíme a na rozpálené pánvi restujeme – nejdříve kůží dolů, po opečení kůže filet otočíme a přidáme máslo.
      8. Zelí servírujeme na střed hlubokého talíře, kolem polijeme anýzovou omáčkou. Přidáme bramborovou slámu a na zelí položíme candáta. Dozdobíme koprem a máme hotovo!

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    • 1 candát (asi 800 g), 1 mrkev, 1 menší celer, 2 cibule, 1 polévková lžíce anýzu, pár semínek fenyklu, 300 ml smetany, 500 ml vody, 0,03 l pastisu (nemusí být), sůl

      800g kysaného zelí, 300g cukru, 300g vína nebo sektu, 1 menší brambora

      600g očištených brambor, ocet, sůl, olej na smažení

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.