Bublanina díky Lucullovi

Bublanina díky Lucullovi

Send by e-mail
  • Byl to právě tento významný vojevůdce, politik i pořadatel honosných hodů, kdo kolem roku 60 př.n.l. nechal z Asie do Evropy přivézt první stromky třešní, které pak pěstoval ve svých zahradách. Pěstují se hojně i u nás, a možná vás překvapí, že naše země je na tuzemské poměry docela výrazným vývozcem třešní. Především proto, že za naše třešně jsou spotřebitelé v jiných zemích ochotni zaplatit více. V pěstování, a hlavně šlechtění třešní jsme totiž světovou velmocí. Průměrná velikost třešní se pohybuje pod 2 cm, v České republice se již podařilo vyšlechtit třešně mnohem větší, rekord je průměr 37 milimetrů a hmotnost 19 gramů. V současné době se tak české třešně pěstují doslova na celé planetě. Kromě Evropy také v Turecku, Izraeli, Indii, Číně, Jižní Koreji, Severní i Jižní Americe, Austrálii, Novém Zélandu, Jihoafrické republice a pokusně dokonce i v Antarktidě.



    V české kuchyni se využívají také chuťově výraznější višně, které prý vznikly křížením divoké třešně ptáčnice a třešně keřové. Její sladkokyselé plody se využívají nejen pro výrobu vynikajících marmelád, koláčů a bublanin, ale i v teplé kuchyni, jako zajímavá příloha k vepřovému nebo jehněčímu masu. Ale nejchutnější a také nejzdravější jsou třešně i višně čerstvě utržené. Zvláště tmavší druhy třešní jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A, resp. beta-karoten, vitamín P, vitamín C, vitamín E a vitamíny skupiny B.

    Využijte posledních letošních třešní a višní a vystrojte si lukulské hody, třeba v podobě skvělé bublaniny: http://www.czechspecials.cz/recepty/moucniky/bublanina 

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.