5 tipů pro houbaře

5 tipů pro houbaře

Send by e-mail
  • Konečně rostou! Sbírání hub je český národní sport a my jsme pro vás připravili tipy, jak se v něm ještě zdokonalit.
     
    1) Houby milují přívalové deště a úplněk
    Počkejte dva týdny po přívalových deštích a vydejte se do lesa. S prázdným košíkem neodejdete.  Vyplatí se také sledovat fáze Měsíce.  Ačkoliv mnohé odborné studie vyvracejí vliv Měsíce na růst hub, zkušení houbaři tvrdí opak. Podle nich začínají houby vyrážet během novu a při úplňku růst vrcholí.
     
    2) Všechny houby jsou jedlé...
    ....některé ale jen jednou. Nevěřte proto různým pověrám a sbírejte jen houby, které znáte. Rozhodně se nespoléhejte na pravidlo, že okousané houby jsou jedlé – organismus slimáka či myši snese jiné věci než lidské tělo. Není také pravda, že jedovaté houby poznáte podle čichu a chuti.
     
    3) Místa
    Houby nerostou všude. Pamatujte si proto les, kde jste na houby narazili a vracejte se do něj. Časem budete znát i konkrétní stromy, pařezy a příkopy, kde se houby vyskytují. Sledujte přitom skladbu stromů – pod modříny bývají klouzky, v blízkosti břízek kozáky a křemenáče, suchohřiby  a „pravé“ hřiby rostou pod smrky. Pokud svůj les nemáte, vydejte se na Lipno, do Podkrkonoší či do Beskyd – v těchto lokalitách v sezoně hub většinou uspějete.
     
    4) Berte jen zdravé kousky
    Velké houby umí udělat velkou radost. Nemá ale smysl odnášet z lesa červivé nebo plesnivé plodnice. Červi se s chutí pustí do ostatních zdravých hub v košíku a plesnivé houby jsou napadené toxiny. Zdravé mladé houby navíc nemusíte ihned zpracovat – stačí je očistit, přepůlit (červivé vyhodit) a dát do lednice. Vydrží tam i tři, čtyři dny.
     
    5) Přebytky nasušte na zimu
    Sušené houby mají koncentrovanější chuť a díky obsaženému přírodnímu glutamátu fungují jako koření. V zimě je pak můžete přidat do polévek, houbového kuby, rizota a dalších pokrmů. Na sušení se hodí jen zdravé houby, v žádném případě by neměly být červivé. Vhodné jsou zejména mladé hříbky, velké bývají příliš nasáklé vodou a dlouho schnou. Ideálním místem na sušení je síto (případně síť proti hmyzu z okna), případně kus pečicího papíru. Noviny, které používaly na sušení hub babičky, nejsou optimální – absorbují vlhkost z hub a houby déle schnout.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.