3 tipy na zimní sladkosti ze sadu

3 tipy na zimní sladkosti ze sadu

Send by e-mail
  • V kuchyni matematika neplatí. Když sečtete jablka a hrušky a přidáte k tomu švestky, vyjde vám jednoznačný výsledek – zásoba sladkých pochoutek na celou zimu.
     
    Křížaly z jablek
    Zbavte je bubáka, stopky a jaderníku a nakrájejte je na plátky nebo na osminky. Pak je usušte v sušičce ovoce, nebo postupujte tak, jako naše babičky: jablka rozložte na tác nebo lísku na nepotištěný papír a nechte je uschnout. Můžete je také navléct na provázek (nechte mezi nimi místo, aby nezačaly plesnivět) a pověsit do průvanu. Chuť závisí na použité  odrůdě, pokud použijete hodně kyselá jablka, křížaly budou nakyslé. Hotové křížaly skladujte v uzavíratelné sklenici.
     

    Pracharanda z hrušek
    Pracharanda je legreačně znějící název pro posypku ze sušených hrušek. Tou se v Krkonoších sypala kaše, škubánky nebo ovocné knedlíky. Sušené hrušky se roztloukly na prášek, mohl se k nim přidat i perník nebo sušená mrkev. V Beskydech se sušené švestky používaly na výrobu tradičních frgálů.


     
    Povidla ze švestek

    Švestková povidla údajně pochází z Balkánu a prý si na nich pochutnával už Karel IV. Na rozdíl od marmelád a džemů se do nich nepřidává cukr, ovoce se vaří nebo peče tak dlouho, až samo zhoustne. Dřív se povidla vařila ze sušených švestek, někde se do nich přidávaly i vlašské ořechy. Ideální švestky na povidla jsou ty, které přešly prvním mrazem. Lesklá, voňavá a hustá povidla se hodí nejen jako náplň do koláčů, buchet a knedlíků, ale i do omáček (pod zvěřinu nebo k sladkovodním rybám).


     

    Povidla bez cukru a míchání
     
    150 ml červeného vinného octa
    1 lžička mleté skořice
    2 kg švestek
    rum na zakápnutí

    Švestky vypeckujte a dejte do hrnce se silným dnem. Přitlačte je ke dnu, zalijte vinným octem, přiklopte pokličkou nebo utěrkou a nechte přes noc stát. Poté hrnec se švestkami přesuňte na mírný plamen a bez míchání (!) nechte velmi mírně, přibližně na 80 °C, probublávat  7- 9 hodin. Odolejte pokušení se švestkami zamíchat, porušili byste spodní vrstvu a povidla by se začala připalovat a vám by nezbylo nic jiného, než se postavit k plotně s vařečkou a míchat a míchat…
     
    Do uvařených povidel přidejte skořici, švestky promixujte a přiveďte k varu. Nyní asi minutu míchejte, pak povidla rozlijte do sterilních sklenic, zakápněte rumem, zakreyjte víčkem a uložte do spíže.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.